Lekker
Recept van de week
Tiroler Gröstl
Afgelopen week leek het wel een beetje op wintersport qua temperatuur en sneeuw. Het was lekker koud, maar het was wel mooi helder en zonnig weer. Dit bracht me op het idee om een echt wintersport recept te maken.
Misschien ben je nog niet heel erg bekend met de Oostenrijkse keuken, maar er zijn een aantal bekende gerechten die ontzettend lekker zijn! Ik koos er deze keer voor om een Tiroler Gröstl te maken. Dit typische Oostenrijkse gerecht bestaat uit slechts een aantal ingrediënten die heel goed samengaan.
Lekker met een spiegeleitje
Dit gerecht bestaat uit aardappelschijfjes, spekreepjes en ui. Als je het lekker vindt, kun je er ook wat gekookt rundvlees aan toevoegen. Alles breng je op smaak met wat karwijzaad en verse bieslook. Vergeet er ook niet een lekker spiegeleitje op te leggen met een hele dooier. Dit recept is voldoende voor 2 personen.
Dit heb je nodig
- 450 gram vastkokende aardappelen (na schillen), of 450 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 150 gram rundvlees (ik had hachee vlees) (optioneel)
- 1 grote ui
- 10 gram roomboter
- 1 runderbouillonblokje
- 2 eieren
- 1/2 tl karwijzaad
- Versie bieslook
- Zout&Peper
- Bakboter
Zo maak je het
- Maak je gebruik van vastkokende aardappelen, schil deze dan en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten in ruim water. Maak je gebruik van voorgekookte aardappelschijfjes, dan kun je deze stap overslaan.
- Snipper de ui en snijd het rundvlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
- Verwarm een wok op middelmatig tot hoog vuur en bak hierin de spekreekjes 5 minuten. Voeg dan de ui toe en bak 2 minuten mee. Doe dan de aardappelschijfjes en het karwijzaad erbij samen met de roomboter. Bak het geheel nu nog ongeveer 10 minuten, totdat de aardappelen goudbruin kleuren. Breng op smaak met wat zout en peper. Schep het geheel regelmatig om.
- Breng in de tussentijd een pannetje water aan de kook met 1 liter water en los hierin het runderbouillonblokje op. Kook het rundvlees gaar in circa 2 tot 3 minuten. Giet het dan af.
- Voeg het rundvlees toe aan de pan met aardappelen.
- Bak in de tussentijd de eieren in een andere pan in een beetje boter.
- Verdeel het gerecht over twee borden en serveer met het eitje erbovenop. Garneer met wat verse bieslook.
Smakelijk eten!