Column
Goed of slecht jaar?
Afgelopen weekend was het uitverkoop in mijn favoriete wijnwinkel. Maar niet alleen daar. Bij heel veel wijnwinkels in Nederland. De sale is geopend. Was je erbij? En heb je je kelder goed aangevuld? Good for you. Heb je het gemist? En zit je nu met een leeg wijnrek? Dat is nog beter nieuws.
Want een uitverkoop is natuurlijk niet voor niets. Net als in de kledingbranche gaat de oude collectie in de uitverkoop als de nieuwe collectie zich aandringt. Persoonlijk ben ik overigens altijd degene, die de kledingwinkel binnen stapt bij een sale, en dan de deur uitloopt met de nieuwe collectie. Die dus niet in de uitverkoop is. Maar dat geheel terzijde.
Nieuwe collectie
Je vraagt je natuurlijk af waarom het goed nieuws is dat je de uitverkoop hebt gemist. Het antwoord is eenvoudig. Dit is namelijk hét moment dat de nieuwe oogst binnen komt in de retail. Ik kan het weten, want ik dronk wel eens de nieuwe oogst van een populaire rosé al tijdens een kerstdiner van een importeur. En je zou het niet geloven, maar gek genoeg was dat best een prettige ervaring. Ook in combinatie met die garnalencocktail.
Bovendien stond men een generatie geleden op de derde donderdag van november nog te dringen om de nieuwe oogst in handen te krijgen: ‘Le Beaujolais Nouveau est arrivé’ kon je lezen bij alle wijnhandelaren. Ik wil maar zeggen: het drinken van jonge wijn is van alle tijden.
Tenminste houdbaar tot
Persoonlijk ben ik een groot fan van jonge, knisperfrisse, krakendstrakke voorjaarswijnen. Ik kan er echt naar uitkijken. En bij sommige wijnen zal je merken dat het ook simpelweg beter smaakt. Wijn is een natuurproduct, maar dan wel een zonder een THT-datum. Eigenlijk ten onrechte, want de meeste consumenten zouden enorm geholpen zijn met een uiterste datum om de betreffende wijn op te drinken.
Voor nu wil ik een lans breken voor de wijnen met een korte THT-datum. Let op: we praten over wijnen van het noordelijk halfrond, want daarvan worden de druiven in september geoogst en zijn de wijnen nu klaar voor consumptie. Op het zuidelijk halfrond (Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinië en Chili) zijn de druiven al rijp in februari, maart. Daarvan ligt oogstjaar 2020 dus al maanden in de schappen. Nee, de komende weken ga je op zoek naar Europese wijn uit 2020. Het liefste kakelverse voorjaarswijnen zoals Vinho Verde, grüner veltliner, Rueda, pinot grigio en natuurlijk… rosé. Proef de jonge wijn in je glas en bepaal voor jezelf of 2020 een goed of een slecht jaar was. Aan jou de keuze.
Titelfoto: Tamanna Rumee – Unsplash
Meer over Bas
Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij normaalgesproken zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is.