Lekker
Recept van de week
Vegetarische moussaka
Het is deze week de nationale week zonder vlees. Persoonlijk vind ik dit een mooi initiatief en het laat ook zien hoeveel lekkers je kunt maken zonder er vlees of vis in te verwerken.
Om die reden deel ik vandaag een recept voor een vegetarische moussaka. Deze vegetarische variant op de traditionele Griekse ovenschotel maak je op dezelfde manier. Het enige verschil is, dat je het vlees vervangt door linzen. Verder bevat een moussaka aubergine, aardappel en een kruidige tomatensaus. Tot slot maak je de ovenschotel af met een zelfgemaakte bechamelsaus.
Vol met groenten
In deze romige ovenschotel gaan eigenlijk hartstikke veel groenten. Want naast de twee aubergines, gaat er ook nog een blik tomatenblokjes in. Dit recept is voldoende voor 2 tot 3 personen.
Dit heb je nodig
- Ovenschotel
- 2 aubergines
- 50 gram rode splitlinzen
- 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
- 1 el tomatenpuree
- 300 gram aardappelschijfjes (van iets kruimige aardappelen)
- 300 ml melk
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 1 ui
- 50 gram geraspte kaas
- 50 gram ricotta
- 1 tl honing
- 1 tl kaneel
- Snufje nootmuskaat
- 1 tl oregano
- 1 tl knoflookpoeder
- Olijfolie (om ovenschotel in te vetten)
- Zout&Peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal licht in.
- Snijd de aubergines in ronde plakjes van ongeveer een 0,5 cm dik.
- Snipper de ui en bak 2 minuten in een pan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Voeg dan de kaneel, de oregano, de knoflookpoeder en de tomatenpuree toe en bak even 1 minuut mee. Dan mogen de tomatenblokjes, de honing en de linzen erbij. Breng op smaak met wat zout en peper en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
- Schil de aardappel en snijd in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten in een pan met kokend water.
- Bak de aubergineplakjes in een grill- of koekenpan aan beide kanten ongeveer 2 minuten, totdat ze er goudbruin uitzien.
- Maak nu de bechamelsaus. Laat hiervoor de roomboter smelten in een steelpannetje. Als alle roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg dan de geraspte kaas en de crème fraîche toe, samen met een snufje nootmuskaat en wat zout en peper. Meng alles goed door elkaar!
OPBOUWEN VAN DE MOUSSAKA
- Nu kun je beginnen met het maken van laagjes. Verdeel de helft van de aubergine over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover dakpansgewijs de aardappelschijfjes en verdeel daarover het linzenmengsel. Sluit af met de rest van de aubergine en tot slot de bechamelsaus. Bak de vegetarische moussaka in circa 45 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
Smakelijk eten!