Algemeen
T-shirts met een oneindig leven: circulaire mode
Elk jaar worden er miljarden t-shirts gemaakt. En verkocht. Wij als consument gooien echter drie van de vijf gekochte t-shirts alweer binnen dat jaar weg. Per seconde wordt een vuilniswagen vol kleding op het stort gemieterd. Dat moet en kan duurzamer, dachten broers Mart en Rob. Zij ontwikkelden het circulaire kledingmerk Rapanui en delen hun kennis met iedereen. Want ook jij kunt (heel gemakkelijk) je eigen, duurzame kledingmerk opzetten.
Herontwerp van de kledingindustrie
Over alles is nagedacht. Uiteraard zijn de t-shirts gemaakt van natuurlijke materialen. De energie die zij gebruiken voor de productie komt uit hernieuwbare bronnen. De inkt die zij gebruiken is milieuvriendelijk en GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd. En de bestellingen worden verzonden in een plasticvrije verpakking gemaakt van een spatwaterdicht, scheurvast papier; met daarop een bijzonder design van de oceaan. Een verwijzing naar de schrijnende situatie op dit moment. Want als we op dezelfde voet doorgaan, zal er in 2050 meer plastic in de oceaan zijn dan vissen. Je kunt de verpakking recyclen óf inkleuren.
Bovendien produceren zij niet in ‘bulk’. Zij maken alleen wat mensen écht nodig hebben: mensen/ bedrijven plaatsen een bestelling (die dus ook klein van oplage kan zijn) en dit wordt vervolgens real-time – binnen enkele seconden na de geplaatste aanvraag – gemaakt. Geen massa productie. En hierdoor dus ook geen onnodige overschotten en afval.
These t-shirts are rubbish
Helemaal mooi is dat alle t-shirts die zij produceren, ook weer (gratis) teruggestuurd kunnen worden wanneer ze versleten zijn. Je krijgt daarvoor ook nog eens een kortingsbon voor je volgende aankoop. Van de geretourneerde stukken maken zij vervolgens nieuwe kledingstukken. Een circulaire keten dus, zonder afval. Steeds weer opnieuw kan de kleding geretourneerd worden en op die manier krijgt het t-shirt een oneindig leven (tekst loopt door onder de video).
Je eigen t-shirt merk
Het kostte hen vele jaren – en ook de nodige bloed, zweet en tranen – om op dit punt te komen. De door hen ontwikkelde technologie heeft daarin een doorslaggevende rol gespeeld. Maar omdat zij voelden dat duurzaamheid groter was dan zijzelf, besloten zij deze voor iedereen toegankelijk te maken. Iedereen kan hun systemen en technologie gebruiken. Je kunt via de site van Teemill je eigen website bouwen, t-shirts ontwerpen en zo je eigen merk starten. Je plaatst je bestelling, zij printen het én verzenden het naar je klant. De winst sturen ze daarna naar je toe.
“We hebben Teemill zo gebouwd dat de volgende generatie startups in minder dan 10 minuten kan doen wat ons 10 jaar kostte.”
Dus ben je klaar met je eigen design lamp maken en/of ben je op zoek naar andere projecten? Begin dan je eigen, duurzame kledingmerk!
Titelfoto door Vika Strawberrika – Unsplash