Lekker
Recept van de week
Asperge ovenschotel met kaassaus
Het witte goud, oftewel witte asperges. Een echte seizoensgroenten die voornamelijk in de lente wordt gegeten. Je kunt er de lekkerste gerechten mee maken!
Aspergeliefhebbers opgelet; deze asperge ovenschotel met kaassaus wil je echt een keer geprobeerd hebben. De ovenschotel is opgebouwd uit een laag aardappelpuree, gevolgd door witte aspergestukjes overgoten met een heerlijke kaassaus met daarin stukjes ham. Wil je liever een vegetarische ovenschotel? Dan kun je de ham prima weglaten uit dit recept.
Verspil-me-nietjes
Asperges kunnen erg duur zijn. Maar voor dit gerecht heb je niet de perfecte asperges nodig, want je snijdt ze in stukken en ze verdwijnen onder een heerlijke romige kaassaus. Je kunt daarom perfect verspil-me-niet asperges pakken die iets minder mooi zijn, maar nog steeds net zo lekker. Vergeet ze niet te schillen.
Dit heb je nodig
- 500 gram asperges
- 400 iets kruimige aardappelen (na schillen)
- 100 gram hamplakken (ik gebruikte flinterdunne roasted ham)
- 100 gram belegen of oude kaas
- 1 eidooier
- 200 ml (volle) melk
- 20 gram bloem
- Scheutje melk
- 30 gram roomboter
- 1 tl nootmuskaat
- Zout&Peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal lichtjes in.
- Schil de aardappelen en snijd in grove maar gelijke stukken. Kook ze in 15 tot 20 minuten gaar en zacht.
- Schil de asperges en snijd de uiteindes er vanaf. Snijd vervolgens iedere asperge in vier stukken. Kook de asperges in 6 tot 10 minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
- Als de aardappelen en de asperges bijna gaar zijn, kun je starten met het maken van de kaassaus. Snijd hiervoor eerst alvast de hamplakken in reepjes. Verwarm vervolgens 20 gram roomboter in een steelpannetje. Zodra het gesmolten is, kun je de bloem toevoegen. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Zet dan het vuur uit en voeg de eidooier toe. Roer dit erdoorheen. Dan mag 2/3 van de geraspte kaas erbij samen met de ham. Breng op smaak met wat zout en peper. Zet het vuur nog zachtjes aan, totdat de kaas is gesmolten.
- Giet de aardappelen af en voeg 10 gram roomboter toe, een scheut melk en de nootmuskaat. Breng op smaak met zout en peper. Stamp nu alles fijn met behulp van een aardappelstamper tot een smeuïge aardappelpuree. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal.
- Verdeel de aspergestukjes over de aardappelen en giet hierover de kaassaus. Garneer tot slot met de overgebleven geraspte kaas.
- Bak de ovenschotel in 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
Smakelijk eten!