Slim
Hoe 100.000 tulpen uit de versnipperaar zijn gered
Lieve Nieuwint (29) & Vicky van der Spoel (32) redden met hun geweldige initiatief tienduizenden tulpen van een wisse dood. Het heet Van Maker naar Mokum. Het begint allemaal als Lieve zich het lot van tulpenboer Jos aantrekt. Klinkt ons als muziek in de oren.
Tulpen naar Amsterdam
“Ik was bij mijn ouders in Noordwijk op de koffie en gaf een compliment over de prachtige tulpen die ze hadden staan. Dan moet je even naar Jos, zei mijn moeder. Jos is tulpenboer in Noordwijk. Daar aangekomen was Jos net aan klanten aan het vertellen dat het bar en boos was in de tulpenindustrie, en dat de hele export stil ligt door corona. De versnipperaar zou hun lot zijn.”
“Ik bedacht ter plekke dat ik vast wel wat vriendinnen blij kon maken met een bosje tulpen. Ik beloofde in Amsterdam te inventariseren hoeveel bosjes mijn vriendinnen wilden hebben en de week erop terug te keren. Ik verwachte er toen een stuk of 30 op te komen halen.’’ Al snel blijkt dat Lieve zichzelf heeft onderschat.
Tulpenmanie 2.0
“Op maandag plaatste ik een bericht op Insta met de vraag of iemand interesse had in een bosje om zo Jos van zijn tulpen af te helpen. Het werd gedeeld door mijn volgers en woensdagochtend werden er 175 bossen door Jos afgeleverd en vervolgens door onze klanten opgehaald. De zaterdag erop werden er nog eens honderden(!) bossen tulpen verkocht voor de deur van het huis van mijn ouders. Voor slechts 5,50 kreeg je een bos van 40 tulpen.”
Met de hulp van een team van vrienden zijn ze inmiddels 7 edities en bijna 2.500 bossen tulpen verder. Met een achtergrond in productie en marketing, lopen de ‘pick-ups’ op rolletjes.
Wie goed doet
Lieve vertelt hoe, ondanks corona, haar hele leven aan zich voorbijtrekt. Tantes, oud-klasgenoten, buurmeisjes van vroeger, docenten uit haar middelbare & studietijd, iedereen komt een bosje halen. “Er belde zelfs een man die 100 bossen tulpen wilde bestellen voor het bejaardentehuis van zijn inmiddels overleden moeder. Hij wilde de bewoners graag wat moois geven in deze tijden. Ik belde Diks autoverhuur en vertelde het verhaal. Ik mocht gratis een bus komen halen, want Diks biedt kosteloos busjes aan voor corona initiatieven. De volgende dag dagen reden we met 4.000 tulpen naar Nijkerk. Dat voelde zo goed!”
Daar blijft het niet bij
Het blijft niet bij tulpen. Gerberas, pioenrozen en zelfs asperges en aardbeien worden aan de man gebracht. Of eigenlijk aan de vrouw. “Onze klanten bestaan voornamelijk uit jonge meiden uit ons eigen netwerk. Ik denk niet dat we concurreren met de bestaande bloemisten. Omdat deze meiden anders niet zo snel bloemen zouden kopen.” Inmiddels is de ruimte voor het ouderlijk huis te klein voor het succes. Café Kiebêrt vindt het een briljant initiatief. Daar staan ze nu wekelijks op zaterdag met hun mooie waar.
Boer Wim
“Ik ben er erg trots op dat we ook boer Wim uit Voorhout hebben kunnen helpen. Hij teelt pioenrozen. We hebben hem echt uit de brand geholpen met ons initiatief.” Je merkt aan alles dat Lieve met haar hart onderneemt. “Ik vind het gewoon een supervrolijk initiatief en het geeft heel veel voldoening om de boeren op deze manier te helpen. We hebben 100.000 tulpen gered uit de versnipperaar. Dat voelt echt goed. Dit was gewoon de lol van de zomer.”
What’s next
Van Maker naar Mokum is here to stay, toch? “We willen misschien nog een grote markt houden, als afsluiter van het seizoen. We zijn al op zoek naar een toffe locatie.” Het tulpenseizoen is inmiddels afgelopen, maar gelukkig wordt Lieve nog steeds platgebeld door boeren die hun waar willen slijten. Je voelt aan alles dat het ondernemersbloed volle kracht door hun aderen giert. Wij zijn heel erg benieuwd wat de toekomst deze dames gaat brengen! Houdt hun Insta (#vanmakernaarmokum) in de gaten voor het laatste nieuws.