Slim
Klaar met die hoge energiekosten? Op naar de Marker Wadden
Op de Marker Wadden is namelijk een dorp geopend dat zelfvoorzienend is. Dit wil zeggen dat het dorp geen gebruik maakt van het elektriciteitsnetwerk en rioleringsnetwerk. Volledig off-the-grid, zoals dat zo mooi heet.
Mooie testcase
Alle gebouwen in het dorp zijn gemaakt van hout uit Nederlandse bossen. Het zelfvoorzienende dorp is een primeur voor Nederland en een interessante testcase. Bij succes kunnen er meer van dit soort dorpen worden geplaatst. Maar hoe word je nou zelfvoorzienend?
Zonnepanelen en windmolens
De elektriciteit van de huisjes – vier vakantiehuisjes, een kantoor, een onderzoekcentrum en een bezoekerscentrum, zijn voorzien van zonnepanelen. Daarnaast worden ze gevoed van stroom via een grote windmolen. Het water uit de kraan komt van een lokale bron. De zuivering wordt ter plekke verzorgd door een milieuvriendelijk zuiveringssysteem. Hoppakee, Nuon en Waternet kan je opzeggen.
Duurzaamheid 2.0
Zelfvoorzienende dorpen zijn erg interessant in een tijd waar we met z’n allen beter voor natuur en milieu willen zorgen. Een zelfvoorzienend dorp kan op duurzame wijze bestaan en volledig in zijn eigen elektriciteits- en waterbehoeften voorzien. Milieu blij, diertjes blij, mensen blij, iedereen blij! Nou ja, behalve de energieleveranciers misschien.
Schaalvoordelen
Zelfvoorzienende huizen zijn al een tijdje erg populair. Hoewel deze huizen – vaak met een warmtepomp, een lokale bron en zonnepanelen, een groot succes zijn, is dit concept nog niet vaak toegepast op grote schaal. Daarom is het te gek dat op de kunstmatig aangelegde Marker Wadden een heel zelfvoorzienend ‘dorp’ is geopend.
De Tesla van zelfvoorzienende dorpen
Waar het op de Marker Wadden nog op relatief kleine schaal gebeurt, zal in de buurt van Almere haar grote ‘broer’ verrijzen. Het gaat om een project van ReGenVillages. Dit zelfvoorzienende dorp van 194 (!) huizen zal in zijn eigen eten, elektriciteit en water kunnen voorzien. Dit dorp moet als blauwdruk fungeren voor vergelijkbare dorpen wereldwijd. Behoorlijk cool!
Duurzaamheid is het antwoord
Het is de verwachting dat er tegen 2050 meer dan 10 miljard mensen op aarde leven. Die 10 miljard mensen hebben allemaal water, elektriciteit, voeding en onderdak nodig. Op grote schaal zelfvoorzienende dorpen en steden bouwen zal bijdragen aan de verduurzaming van ons leven op aarde. Zoals Barrie Stevens zou zeggen: “vooral doorgaan”.