Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

De boel op stelten

Natuurbeschermers hebben sinds 1993 minstens 28 vogelsoorten en zoogdieren gered, blijkt uit een studie van Newcastle University en Birdlife International. Waaronder de zwarte steltkluut.

Gered van de ondergang

Tot de geredde soorten behoren de Puertoricaanse amazone, het wilde paard, de alagoamiersluiper, pardellynx en de zwarte steltkluut. Deze soorten zouden verdwenen zijn zonder de inspanningen van natuurbeschermers in de afgelopen tientallen jaren, zeggen de onderzoekers. Ze concluderen dat 21 tot 32 vogelsoorten dankzij deze inspanningen nog bestaan, en 7 tot 16 zoogdieren.

Inspanning loont

De vogelsoorten hebben geprofiteerd van controle op invasieve soorten, bescherming in dierentuinen of verzamelingen en bescherming van natuurgebieden. De zoogdieren konden blijven bestaan als gevolg van wetgeving, herintroductie en bescherming in dierentuinen en verzamelingen.

Puertoricaanse amazone

Een van de diersoorten waar het onderzoeksteam zich op richtte, was de Puertoricaanse amazone, een kleine papegaaiensoort die op het eiland Puerto Rico leeft. De vroeger omvangrijke populatie bevond zich in 1975 op een dieptepunt. Er leefden destijds nog slechts dertien papegaaien in het wild.

Vanaf 2006 werden pogingen ondernomen om de soort te herintroduceren in het Rio Abajo Staatspark. In 2017 werd de originele populatie verwoest door orkanen, en bleef alleen de populatie in het park over. Zonder deze herintroductie zou de soort verdwenen zijn in het wild. Gelukkig maar.

Wilde paarden

Andere soorten leven alleen nog in gevangenschap, maar er is hoop dat ze de toekomst weer in het wild geherintroduceerd kunnen worden. Het wilde paard (equus ferus) is sinds de jaren 1960 uitgestorven in het wild. In de jaren 1990 zijn herintroductiepogingen begonnen en in 1996 werd het eerste dier in het wild geboren. Nu leven er meer dan 760 van deze Przewalskipaarden op de steppen van Mongolië!

“Het is bemoedigend om te zien dat sommige soorten zich goed hersteld hebben”, zegt Rike Bolam van Newcastle University, de hoofdauteur van de studie. “Hoewel er in dezelfde periode ook soorten verdwenen zijn, laat dit zien dat het behouden van soorten ook mogelijk is.

Aichi-doelen

In 1993 werd het VN-verdrag inzake Biologische Biodiversiteit van kracht. Via het verdrag namen regeringen namen in 2010 de biodiversiteitsdoelen van Aichi aan. Dit verdrag verplicht landen ertoe hun natuur te beschermen en het uitsterven van soorten te voorkomen.

“Deze resultaten laten zien dat, ondanks het feit dat de VN-doelen voor natuurbeheer die tien jaar geleden zijn vastgesteld niet gehaald zijn, er toch significant succes is geboekt”, zegt Stuart Butchart van BirdLife international. “Het zou regeringen moeten aanmoedigen om ook na 2020 hun inspanningen vol te houden.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Conservation Letters

Bron: persbureau IPS

.

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top