Lekker
Taartje van de maand
Kokostaart met amandelen en blauwe bessen
Ik val maar meteen met de deur in huis: het taartje van deze maand is niet voor iedereen goed nieuws. Er zit namelijk kokos in, best wel wat zelfs. Klik als kokos-hater nou niet meteen dit artikel weg, maar lees nog even verder.
Met deze verbluffend lekkere en supereenvoudige kan-niet-mislukken taart van Yotam Ottolenghi, kan je familie, vrienden en collega’s imponeren, en misschien vind je ‘m zelf stiekem dan toch ook lekker. Voor kokos-lovers: no-brainer, maken!
Vegetarisch koken
Sommige geweldige recepten kom je zomaar per ongeluk tegen, zo ook deze. Met al het thuiswerken van de afgelopen maanden, was er ook meer tijd om mijn vegetarische kookkunsten naar een wat hoger niveau te tillen. Gezond voor onszelf en ook wat beter voor de wereld. En dan niet ‘alleen vlees weglaten’ of ‘kip door champignons vervangen in de pastasaus’, maar echt vegetarisch.
Toevallig kreeg ik een mini-kookboek van Yotam Ottolenghi in handen. Ik werd blij van de lekkere vegetarische recepten, maar ik werd nog véél blijer van de zoete recepten. Dat werd dus een heel diner met Ottolenghi.
Uiteindelijk was de maaltijd overall denk ik toch niet zo gezond, want die taart ging gewoon echt voor een groot deel op. Dat valt niet met wat extra worteltjes te compenseren. Of mogen we de blauwe bessen in de taart als bonuspunten meetellen? Hoe dan ook, aanradertje, deze taart!
Dit heb je nodig
Je hebt een ronde taartvorm van 23 à 24 cm nodig.
Ingrediënten:
- 200 gram boter (+ iets extra voor invetten van de taartvorm)
- 180 gram amandelmeel
- 60 gram geraspte kokos (gedroogd, niet vers)
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 70 gram zelfrijzend bakmeel
- 0,25 tl zout
- 4 grote eieren
- 1,5 tl vanille extract
- 2 tl citroenrasp
- 200 gram verse blauwe bessen (Het recept is oorspronkelijk met bosbessen, maar die zijn vaak lastig te krijgen. Blauwe bessen is een prima alternatief)
- 20 gram geschaafde amandelen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160°.
- Vet de taartvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Smelt langzaam de boter en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doe het amandelmeel, de kokos, de suiker, het zout en het zelfrijzend bakmeel in een kom en roer goed door. Het mengsel moet luchtig en klontvrij zijn.
- Doe de eieren in een andere kom en klop deze los. Voeg dan de boter, het vanille extract en de citroenrasp toe, en roer dit goed door.
- Voeg het eiermengsel bij het amandelmengsel en roer tot een samenhangend beslag.
- Schep 150 gram blauwe bessen door het beslag heen en doe dan het beslag in de taartvorm.
- Verdeel de resterende blauwe bessen en de geschaafde amandelen over de bovenkant van de taart.
- De taart kan in de oven. Bak de taart zo tussen de 50-55 minuten en check of de taart gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er schoon uit komt, dan is de taart gaar.
- Laat de taart een half uurtje afkoelen, voordat je de taart uit de bakvorm haalt.
De taart is zowel lauwwarm als koud erg lekker. Eet smakelijk!