Leef
Was je handen (met water en zeep!)
,,Knoop je jas dicht, doe een das om, was eerst je handen
Kam je haren, recht je schouders, denk aan je tanden“
Het behoort tot de basisregels van de opvoeding: het handen wassen. De Covid-19 pandemie heeft het nog maar eens geaccentueerd. Normaal gesproken wast iedereen zijn of haar handen na een activiteit die duidelijk zijn sporen nalaat. Denk bijvoorbeeld aan het verpotten van planten, het schilderen van een muur of het schoonmaken van het toilet. Maar wat zit er, naast al dat vuil en potentiële ziekteverwekkers, nog meer op je huid? Zit daar ook goed nieuws bij?
15 oktober
Op 15 oktober is het de Internationale Dag van het handen wassen. Een goed moment, zeker in deze tijd, om eens nader op deze hygiënische activiteit in te gaan.
Handhygiëne
Bij het reinigen van de handen verwijderen we vuiligheid, micro-organismen en virussen. Het liefst zien experts dat we dit doen met water en een stuk zeep. Dit voorkomt het beste de verspreiding van vele ziekteverwekkers, zoals het griepvirus (influenza). Handhygiëne is nog altijd de meest effectieve manier om infecties te voorkomen.
Allemaal beestjes
We dragen altijd wel bacteriën met ons mee. Alleen al op onze handen varieert dat aantal tussen de 39.000 en 4.600.000. Die zijn onder te verdelen in zo’n 150 verschillende soorten. Door je handen te wassen, dood je vooral de zogeheten ‘transiënte bacteriën’. Deze zijn door aanrakingen op je hand gekomen. Daar zitten vaak ziekteverwekkers tussen. De bacteriën die je altijd al bij je draagt, de zogenoemde residente bacteriën, krijg je zelfs niet weg na minuten lang wassen omdat ze dieper in je huid zitten. Deze bacteriën zijn gelukkig helemaal niet schadelijk maar helpen je afweer juist tegen ongenode gasten.
Ook goede microben
Onder de microben die ons lichaam als hun thuis beschouwen, rekenen we o.a. bacteriën, schimmels, gisten, microdiertjes en micro-algen. Je ziet ze niet en je voelt ze ook niet maar ze zijn heel belangrijk voor je. Zij zorgen ervoor dat onze huid soepel blijft, ze houden de vochtigheidsgraad op peil en zorgen voor de eerste afweer tegen vreemde bacteriën en virussen. Maar goed dat je die goede microben dus niet van je af kunt wassen!
Geen handen schudden
Los van de begroetingen: de handen van mensen zijn voor virussen en bacteriën de ideale manier om zich te verspreiden. Met onze handen raken we immers constant objecten aan die andere mensen ook met hun handen hebben aangeraakt of nog zullen aanraken. Consequente hygiëne en het bedenken van alternatieve manieren om elkaar te begroeten zijn essentieel in de bestrijding van een virus als Covid-19.
Blijf gezond en was je handen dus ook na vandaag regelmatig met water en een goed stuk zeep!
Titelfoto vrij van copyright via Pexels