Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Zo. Nu eerst een… biertje gemaakt van ijzer?

De TU Eindhoven (TU/e) heeft weer eens ijzer met handen weten te breken. Wederom kunnen zij een wereldprimeur op hun conto schrijven (lees hier het artikel over een eerdere primeur: Een auto gemaakt van… afval!).

Zo installeerden zij recentelijk in samenwerking met Swinkels Family Brewers (ook wel bekend als Brouwerij Bavaria) de eerste industriële installatie ter wereld waarbij gebruik wordt gemaakt van een groene, CO2-vrije én recyclebare brandstof: ijzer.

Fossiele brandstoffen

Veel industrieën gebruiken steenkolen, olie en aardgas om energie op te wekken. Het gebruik van deze fossiele brandstoffen is verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de globale CO2-uitstoot. En denk ook aan olierampen, de aardbevingen in Groningen en bronnen die uitgeput raken. Okay, genoeg kommer en kwel en op naar het goede nieuws. Want dat is er zeker!

Zo hebben onderzoekers en studententeam SOLID van de TU Eindhoven in samenwerking met Bavaria en het Metal Power consortium een verrassend alternatief gevonden voor de industrie en elektriciteitscentrales: een groene en bovendien circulaire brandstof. De grondstof daarvoor? IJzer.

IJzer als groen alternatief

Daar sta je vast even van te kijken: ijzer als brandstof? Toch heb je er hoogstwaarschijnlijk zelf ervaring mee. Want als je niet zo van het grof geschut bent, heb je met Nieuwjaar vast wel eens met sterretjesvuurwerk in je handen gestaan. En dat is dus gemaakt van ijzerpoeder.

sterretjesvuurwerk
Foto door Ian Schneider – Unsplash

Het tot een heel fijn gemalen ijzerpoeder verbrandt gemakkelijk. De hitte die vrijkomt bij het verbranden, wordt omgezet tot stoom. En dit levert energie op voor het brouwproces. Voldoende ook, want ijzerpoeder heeft een zeer hoge energiedichtheid en hoge verbrandingstemperatuur. De installatie kan alle warmte leveren die nodig is voor zo’n 15 miljoen glazen bier per jaar. Proost!

Helemaal mooi is dat de verbranding geen koolstof afgeeft en het enige restproduct roest is. Dit kan vervolgens weer tot ijzerpoeder omgezet worden en hergebruikt worden. Een circulair proces dus. Als je dit doet met behulp van zonne-, wind- of andere koolstofvrije stroomopwekkingssystemen, krijg je een volledig koolstofvrije cyclus.

ijzer in het vuur
foto door Joni Gutierrez – Unsplash

De toekomst

Een andere belangrijke kwaliteit is dat het ijzerpoeder geen energie verliest tijdens langdurige opslag. Je kunt het dus gebruiken waar en wanneer je het nodig hebt. Met wind- en zonne energie is dat niet altijd het geval. Zo is energie opgewekt door zonnepanelen en windmolens niet altijd beschikbaar en/of toereikend. Bovendien is de opslag ervan lokaal en ook nog eens (heel) duur.

IJzer is juist goedkoop én overvloedig aanwezig. Verder is het gemakkelijk te vervoeren en hoeft het (in tegenstelling to waterstof bijvoorbeeld) niet gekoeld te worden. Door deze innovatieve technologie wordt de Bavaria Brouwerij minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Het is wachten totdat ze bij Kornuit over zullen stappen, want ook deze brouwerij doet er alles aan om CO2 neutraal bier te brouwen. Lees daar hier meer over.

Maar er zijn grotere plannen voor deze technologie. Zo is de ambitie van het SOLID team om in 2030 de eerste kolencentrales om te bouwen tot duurzame brandstofcentrales. En bij Goednieuws.nl worden we erg blij van dit soort hoopvolle ontwikkelingen.

Titelfoto door Gerrie van der Walt – Unsplash

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top