Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Arnhem komt met rigoreus klimaatplan

Als eerste gemeente van Nederland komt Arnhem met een ambitieus en uitgebreid plan om de klappen van een steeds extremer klimaat op te vangen. Door de stad anders in te delen blijft extreme hitte minder hangen en kan heftige regen beter wegstromen.

Asfalt eruit, gras erin

De Klimaat Adaptie Strategie 2020-2030 moet Arnhem klimaatbestendig maken. Daarom wil de gemeente tien procent asfalt verruilen voor beplanting en gras. Dan kan de grond het regenwater beter opnemen. Ook komen meer bomen en speciale schaduw routes en koelteplekken in de stad. Die moeten zorgen dat de hitte minder blijft hangen.

‘Voorbereiden op extremer klimaat’

Door een veranderend klimaat is de temperatuur in Nederland gestegen. Hitterecord na hitterecord verbroken. Dit heeft grote gevolgen voor de grond, die extreem droog is. Nederlandse steden veranderen in hitte-eilanden. Ook nemen heftige plensbuien toe. Maar door verharding en bebouwing kan het water niet meer wegstromen in de grond. Over de hele wereld moeten steden zich wapenen tegen de gevolgen van door mensen gecreëerde klimaatverandering. Arnhem neemt in Nederland de leiding met een helder en duidelijk plan.

In 2019 werd in Nederland voor het eerst een temperatuur boven de 40 graden gemeten. De gevolgen van klimaatverandering zijn allang geen ver-van-ons-bed-show meer. Foto: KNMI

In de hoogste versnelling voor gezonder klimaat

Op de website van de gemeente zegt wethouder Cathelijne Bouwkamp dat alle partijen nu in de hoogste versnelling moeten. “Er ligt nu een voorstel waarin we nog meer dan in het verleden samen met onze Arnhemmers en partijen als woningcorporaties, waterschappen, onderwijsinstellingen en het Platform Arnhem Klimaatbestendig extra stappen willen maken. Door onze krachten te bundelen willen we Arnhem in de toekomst beschermen tegen extremer weer”.

Het ambitieuze klimaatplan van Arnhem werd aan het einde van de zomer gepresenteerd en krijgt internationaal veel media-aandacht, onder andere van de Guardian. Welke Nederlandse steden volgen?

Titelfoto: Martijn Baudoin – Unsplash

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top