Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Taartje van de maand

Gevulde speculaasstaaf

Nu Sinterklaas weer in het land is, kan een recept voor gevulde speculaas natuurlijk niet ontbreken. Het leuke van gevulde speculaas is dat je er alle kanten mee uit kan. Gevulde speculaastaart, een gevulde speculaasboterkoek (is dat een leuk scrabble woord?), staven, reepjes, gevulde speculaaskoek… noem maar op. Zelfs een gevulde speculaasletter behoort tot de mogelijkheden. Dat geeft natuurlijk echt wel het ultieme Sinterklaasgevoel! 

Speculaaskruiden

Ik heb eigenlijk nooit nagedacht over speculaas. Speculaas smaakt nu eenmaal gewoon naar speculaas, toch? Totdat ik op een herfstige zondag bedacht dat ik trek had in gevulde speculaas en ik geen speculaaskruiden in huis had. Google is dan mijn grootste vriend, want dan maar zoeken naar een recept om zelf speculaaskruiden te maken.

Vervolgens heb ik wel even naar het recept staan staren. Ingrediënten als kaneel en gember kon ik wel verzinnen. Maar nootmuskaat? Bah, dat vind ik eigenlijk helemaal niet lekker. Korianderzaad? Dat gaat toch in een curry? Uiteindelijk heb ik gewoon lekker makkelijk een potje kant-en-klaar speculaaskruiden gekocht. Tip: Probeer vooral verschillende merken uit, want er is geen standaard recept voor deze kruiden. En als je alle potjes maar niets vindt, dan weet je dat Google je raad geeft bij het samenstellen van je eigen mix.

Dit heb je nodig

Met dit recept heb je genoeg deeg en spijs om een speculaastaart te maken (vierkante vorm van 20 cm of een ronde vorm ø 23 cm) of 2 grote speculaas staven (van zo’n 30 cm). Als je niet al het deeg of spijs gebruikt, is dat geen enkel probleem. Goed luchtdicht verpakt kan je het rustig nog een poosje in de vriezer bewaren. 

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 25 ml karnemelk (maar als je dit niet hebt, lukt het ook prima met gewone melk)
  • 125 gram bruine suiker
  • 2-2,5 el speculaaskruiden (ligt eraan hoe sterk de kruiden zijn die je gebruikt)
  • 0,5 tl baking soda (als je dit niet hebt, gebruik dan zelfrijzend bakmeel ipv bloem)
  • 0,5 tl zout

Voor het spijs:

  • 500 gram amandelspijs (zelfgemaakt of gewoon uit de winkel)
  • 1 ei
  • 1 el water

Voor de garnering:

  • Amandelen (halve blanke amandelen – dus zonder bruin vliesje)
  • 1 ei

Zo maak je het

Hieronder staat het recept voor de staven. Aan het eind van het recept staat nog in het kort hoe je er een taart mee kan maken.

  • Doe de ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een kom en kneed deze tot een samenhangend deeg. Dit gaat het makkelijkst in een mixer met deeghaken, maar met de hand gaat ook prima.
  • Rol deze dan uit tot een dunne rechthoekige plak van ongeveer 3 mm. Ik gebruik hiervoor altijd de 6 liter ziplock zakken van het bekende Zweedse woonwarenhuis, maar van een ander merk is ook prima. Voordeel van zo’n zak is dat je dan automatisch een mooie rechthoek hebt (in dit geval van 35 cm bij 28 cm). Je kan de plak overigens ook prima uitrollen tussen 2 vellen bakpapier. Leg de plak daarna minimaal 1 uur plat in de koelkast. Andersom doen kan ook. Eerst het deeg minimaal een uur in de koelkast laten rusten en daarna uitrollen. Zelf vind ik het deeg dan snel weer iets te warm worden, waardoor het verwerken lastiger gaat, omdat het dan weer meer blijft plakken. 
  • Maak vervolgens het spijs gereed voor gebruik door water en ei toe te voegen, zodat het spijs wat zachter en soepeler wordt.  
  • Leg een bakplaat met daarop een vel bakpapier klaar en warm de oven voor op 170°C (heteluchtoven). 
  • Snij de plak deeg in de lengte doormidden.
  • Leg in het midden van iedere plak een rol spijs. Als je spijs zacht genoeg is, kan je het ook spuiten met een spuitzak (wel met een groot spuitmondje of een flinke punt van de zak afknippen).
  • Vouw het deeg om de rol spijs heen en snij er eventueel een randje vanaf als het deeg teveel overlapt. Knijp ook de zijkanten van de rol dicht, zodat je geen spijs meer ziet. Leg de rol met de naad naar beneden op de bakplaat.
  • Bestrijk de rol met het ei. Maak vervolgens een mooi patroon met de amandelen en bestrijk nogmaals met ei.
  • Bak de staven vervolgens in 30 minuten af. Even af laten koelen, en smullen maar!

Je kan er ook een taart van maken. Bekleed dan de bakvorm met bakpapier. Rol 2/3 van het deeg uit tot een dunne lap en bekleed daarmee de bodem en de zijkant (dit hoeft maar de tot de helft, dus niet tot bovenaan de bakvorm). Verdeel het spijs over de bodem. Rol het overige deeg uit tot een plak en bedek daarmee het spijs. Druk dit goed aan bij de zijkanten en snijdt overtollig deeg weg. Bestrijk met ei, garneer met amandelen en bestrijk nogmaals met ei. Deze taart heeft een paar minuutjes langer nodig dan de staven (35-40 minuten aan). Laat de gevulde speculaastaart afkoelen in de bakvorm. 

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top