Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!
Hoofdgerecht
Zalm en croûte ziet er heel feestelijk uit als je het op tafel zet. Het lijkt lastig als je het nog nooit hebt gemaakt, maar eigenlijk is het best makkelijk. Groot voordeel is dat je het van tevoren helemaal klaar kan zetten. Dan hoef je het alleen nog maar in de oven te schuiven als je aan het voorgerecht begint en een half uurtje later heb je dan een prachtig gerecht op tafel staan.
Dit heb je nodig
(Recept voor 4 personen)
- 500 gram zalmfilet
- 1 pakje bladerdeeg (450 gr Koopmans) of 1 grote bladerdeegplak
- 1 ei (geklutst)
- 2 el groene pesto (zelfgemaakt of uit een potje)
- 3 el roomkaas
- Peper/zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat 9 plakjes ontdooien. Leg het 10e plakje even in de koelkast.
- Snij de zalm dwars doormidden (zodat je twee sneetjes zalm hebt) en dep bovenkant en onderkant goed droog.
- Mix de roomkaas en de pesto en proef of je deze genoeg op smaak vindt. Voeg eventueel meer pesto toe, peper/zout of andere kruiden die je lekker vindt.
- Smeer de helft van de zalm in met het roomkaasmengsel en leg de andere halve zalm er weer bovenop. Als de zalm wat ongelijk is van dikte, draai dan eventueel om zodat alle kanten even dik zijn.
- Stapel, op een met bloem bestoven aanrecht, de bladerdeegplakjes tot een rechthoek door 3 keer 2 plakjes naast elkaar neer te leggen en daarnaast dan nog 3 keer 2 halve plakjes (de vorm is dan 3 plakjes lang, 1,5 plakje breed, en 2 plakjes hoog).
- Rol deze uit tot een lap die groot genoeg is om de zalm ‘in te kunnen pakken’.
- Leg de zalm in het midden van de plak en snij de zijkanten van de plak bij tot een mooie rechthoek.
- Strijk het deeg om de zalm heen in met ei en strooi daar peper en zout overheen.
- Vouw eerst de lange kanten een voor een over de zalm heen. Zorg dat het goed strak zit.
- Strijk daarna de korte kanten in met ei en vouw deze vervolgens ook over de zalm heen.
- Leg een stuk bakpapier in een ovenschaal (neem een schaal die wel iets groter is dan de zalm) en strooi er wat bloem op.
- Leg het zalmpakket met de naad naar beneden in de ovenschaal en maak met je handen de vorm nog wat netter.
- Trek met de achterkant van een mes dunne ruitje op het deeg. Zorg dat je niet door het deeg heen gaat.
- Voor een ultiem kerstgevoel, kan je kerststerren uitsteken met een koekjes uitsteker uit het plakje bladerdeeg dat nog in de koelkast lag. Maak deze een beetje nat met ei en ‘plak’ deze op het zalmpakket.
- Strijk vervolgens het hele zalmpakket in met ei.
- Bak gedurende 30 minuten af in een oven op 200°C. Leg het daarna op een mooie schaal en dan is het klaar om te serveren.
Als je dit gerecht van tevoren klaar wilt maken, dan kan je de stappen volgen t/m de stap over het ‘opplakken’ van de kerststerren. Dek daarna af met folie en zet in de koelkast tot gebruik. Het ei kan je ook afgedekt in de koelkast bewaren. Zet de oven zo’n 3 kwartier voordat je aan het hoofdgerecht wilt beginnen aan op 200°C en haal de zalm vast uit de koelkast. Als de oven op temperatuur is, kan je de zalm instrijken met ei. Vervolgens 30 minuten in de oven en dan is het gereed om te serveren.