Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!
Voorgerecht
Zo nu en dan kom ik in een restaurant een gerecht tegen, waarvan ik denk “dat ga ik thuis ook een keer proberen”. Ik zet het dan op de foto en krabbel de ingrediënten in een notitieblokje. Tijden later kom ik dat dan weer tegen, en soms lukt het dan daadwerkelijk ook om er een enorm lekkere kopie van te maken.
Deze risotto is er zo eentje. Juist door de eenvoud en de puurheid van de smaken, is dit een pareltje van een voorgerecht. En ben je niet zo’n liefhebber van vis/coquilles, dan hebben we in deze adventskalender vast en zeker een recept opgenomen voor een voorgerecht wat je meer aanspreekt.
Dit heb je nodig
(Recept voor 4 personen)
Voor de risotto
100 gram risotto
1 el olie
50 ml droge witte wijn
1 kleine sjalot
½ liter bouillon (500 ml water + ½ bouillonblokje – groente/vis)
4 coquilles (of mantelschelp)
4 mooie stukjes vis van ongeveer 50 gram per stuk (bijvoorbeeld koolvis)
Voor de beurre blanc saus
1 kleine sjalot
1 el olie
200 ml droge witte wijn
100 ml witte wijn azijn
1 tl witte peperkorrels
100 ml slagroom
100 gram koude roomboter
Paar takjes dragon (voor de garnering)
Zo maak je het
Risotto is op z’n lekkerst als het echt vers uit de pan komt, dus dit kan je helaas niet van tevoren voorbereiden. Maar met wat gezelschap in de keuken en een glas lekkere witte wijn in de hand (de fles moet toch open voor de risotto en de beurre blanc) vliegt de tijd vanzelf om. De beurre blanc saus kan je het beste wel al overdag voor het grootste deel maken.
De beurre blanc saus
Fruit de sjalot aan in een klein beetje olie, en voeg dan de wijn en de wijnazijn toe. Kneus de peperkorrels en voeg die toe.
Laat 20 minuten koken. Doe het mengsel daarna door een zeef en zet weer terug op het vuur en kook in tot de helft. Zet daarna opzij tot gebruik.
Als de risotto staat te pruttelen, warm dan de saus samen met de slagroom op en breng aan de kook. Als je het lekker vindt, kan je ook al klein gehakte dragon aan de saus toevoegen, maar je kan de dragon ook alleen als garnering gebruiken. Zet het vuur vervolgens laag en voeg de koude boter in klontjes toe. Laat de saus daarna niet meer koken!
De risotto met de vis en de coquille
Maak de bouillon door het water en het bouillonblokje aan de kook te brengen. Zet daarna het vuur laag.
Fruit de sjalot aan in een klein beetje olie. Het is maar een kleine hoeveelheid risotto, dus gebruik een kleine koekenpan of steelpan.
Voeg dan de risotto toe en roer ongeveer een minuutje door totdat de korrels glanzen.
Schenk de wijn erbij en wat bouillon en laat de risotto dan 18 minuten zachtjes doorkoken, terwijl je steeds wat bouillon toevoegt en regelmatig roert. Iedere keer wanneer de bouillon bijna helemaal is opgenomen, voeg je weer wat bouillon toe.
Dep intussen de vis droog, strooi er peper en zout overheen en bak in wat olie rondom bruin en gaar. Haal uit de pan als het gaar is en hou het warm.
Schroei vervolgens ook de coquilles op hoog vuur dicht ( max. 1 minuut per kant) en hou deze warm.
Opdienen
Verdeel de risotto over 4 schaaltjes/glazen. Het leukste is om dit in een glas op een hoge voet te doen, zoals een martiniglas. Maar ook een glazen dessertcoupe is prima.
Leg in ieder glas een stukje vis en een coquille.
Schuim de beurre blanc saus op met een staafmixer en schep wat saus en schuim in elk glas.
Nog een klein beetje verse dragon eroverheen en serveren maar. Eet smakelijk!
Goed nieuws! Je krijgt van ons gratis cookies zodat wij deze website beter kunnen laten functioneren. De cookies worden geplaatst zodat het website verkeer kan worden geanalyseerd en social media toepassingen kunnen worden geactiveerd. Door onze site te gebruiken, accepteer je alle cookies van Goednieuws.nl en van derden. Lees meer over ons gebruik van cookies in onze privacy- and cookieverklaring.InstellingenACCEPTERENWEIGEREN
Privacy Policy
Cookies
Op Goednieuws.nl worden cookies geplaatst zodat het website verkeer kan worden geanalyseerd en social media toepassingen kunnen worden geactiveerd. Door onze site te gebruiken, accepteer je alle cookies van Goednieuws.nl en van derden. Lees meer over ons gebruik van cookies in onze privacy- and cookieverklaring. Je kunt cookies altijd zelf via de browserinstellingen verwijderen of uitschakelen. Als je cookies blokkeert, wordt je apparaat niet getraceerd wanneer je de website bezoekt. Let op: door cookies te blokkeren wordt mogelijk ook de functionaliteit van de website aangetast waardoor deze misschien minder goed functioneert.
Volgens de wet mogen wij cookies op je apparaat opslaan als ze strikt noodzakelijk zijn voor het gebruik van de site. Dergelijke cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren.
Voor alle niet-noodzakelijke cookies hebben we je toestemming nodig. Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Via de cookieverklaring op onze website kunt je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.