Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 13

Hertenbiefstuk met rode portsaus

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!

Hoofdgerecht

Hertenbiefstuk… het kan soms een dingetje zijn. Ik heb wel eens een gast gehad die écht geen hertenbiefstuk wilde eten. Gelukkig had ik toen een wild-trio op het menu staan en werd aan tafel tijdens het diner gewoon het hert uitgeruild met een stukje wild zwijn. Om dit te voorkomen, kan het dus echter wel zinvol zijn om bij je gasten te checken of zij een groot ‘Bambi’ dan wel ‘Jody en het hertenjong’ liefhebber zijn. Anders loop je het risico dat er hertenbiefstuk overblijft. Niet dat dat een straf is met de hertenbiefstuk en rode portsaus uit dit recept. Daar kan je makkelijk een dubbele portie van op!

Dit heb je nodig

Recept voor 4 personen

  • 4 hertenbiefstukjes (van zo’n 150 gram per stuk)
  • 1 sjalot (in ringen gesneden)
  • 200 ml kalfs- of wildfond
  • 300 ml rode port
  • 3 laurierblaadjes
  • 100 gram koude boter (in blokjes gesneden)
  • 1 el olie 

Zo maak je het

  • Begin overdag vast met de voorbereiding van de saus. Doe de fond, de port, de sjalot en de laurier in een steelpan en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Zeef dan de sjalot en de laurier eruit en laat de saus nog even doorkoken totdat het ongeveer tot de helft is ingekookt. Zet opzij tot gebruik.
  • Haal de hertenbiefstuk een half uur van tevoren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen. 
  • Dep het vlees goed droog en bestrooi royaal met peper en zout.
  • Laat de olie goed warm worden in de pan en bak dan de biefstukjes goudbruin (ongeveer 3 minuten per kant). 
  • Leg het vlees op een bord, dek af met aluminium folie en laat 5 minuten rusten. 
  • Nu kan je de saus afmaken. Breng de saus weer aan de kook. Kijk of de saus al redelijk de gewenste dikte heeft. Door de boter zal het nog wel iets indikken, maar niet heel veel. Als je denkt dat de saus nog te vloeibaar is, maak dan een papje van 1 el maizena met 1 el van de saus. Voeg een theelepel van dit mengsel toe aan je saus en laat een half minuutje doorkoken. Herhaal dit nog 1 of 2 keer totdat de saus de gewenste dikte heeft. 
  • Zet dan het vuur laag en roer de koude boter erdoorheen. 
  • Snij het vlees in plakjes en serveer deze uit per bord, of leg de plakjes op een mooie schaal. Saus erbij in een sauskom en klaar. Eet smakelijk!

Tip: als de gasten pas vlak voor het diner komen, dan zou je de saus ook daarvoor al kunnen afmaken. In een thermoskan blijft deze namelijk nog wel een poosje warm. 

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top