Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 15

Appeltjes uit de oven met rum

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!

Bijgerecht

Appel met rum, kaneel en suiker is echt zo’n jeugdherinnering, waar ik samen met mijn zussen nog altijd om moet lachen. Het was wel niet in de context van deze appeltjes uit de oven, maar hetzelfde principe van appel met rum, suiker en kaneel, gebruikten we ook voor de appelflappen met Oud en Nieuw.

NIX18 was toen nog niet uitgevonden en tijdens het appelflappen bakken, haalden wij toch wel met regelmaat onze vinger door de rumsiroop heen, want oh, oh, oh, wat is dat lekker. Op zo’n dag werd het appelflappen bakken naarmate de tijd verstreek steeds gezelliger!

Deze versie met alcohol is natuurlijk niet voor iedereen geschikt. Na een half uurtje in de oven is een deel van de alcohol vervlogen, maar zeker nog niet alles. Daarom heb ik aan het eind van het recept nog wat tips staan voor alcoholvrije versies.

Dit heb je nodig

Recept voor 4 personen

  • 4 middelgrote appels (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 40 ml rum
  • 100 gram suiker
  • 2-3 tl kaneel
  • 20 gram boter (kan ook margarine zijn)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Was de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor.
  • Snij een klein stukje van de onderkant af, zodat de appel goed rechtop blijft staan en zet de appels in een ingevette ovenschaal.
  • Mix de rum, suiker en kaneel door elkaar en schep dit in de appel. Als je nog wat overhoudt, schep dit dan over de appels heen.
  • Doe een klontje boter op elke appel.
  • Zet in de oven en laat 30 minuten bakken. Als je wat kleinere appeltjes hebt, dan korter, en grotere appels wat langer. Ze zijn goed als de schil begint te barsten.
  • De appels zijn op hun lekkerst als ze nog goed warm zijn, maar niet bloedheet. Als je de oven verder niet nodig hebt, kan je ze in de oven laten staan (oven uit en ovendeur op een kier) tot gebruik.
  • Gewoon in de ovenschaal op tafel, of voor iedereen op een apart bordje. Schep vooral wat van de gekarameliseerde rum siroop erover heen! Smullen! 

In plaats van rum kan je ook gewoon water of appelsap gebruiken. Ook dan krijg je een lichte karamelsiroop. Dan kan je eventueel nog wat rum essence toevoegen (kleine flesjes bij de bakspullen in de supermarkt) voor de smaak. Voor jonge kinderen kan je ook de appel gewoon zo in de oven doen (wel een klontje boter erop) en dan bij het opdienen een schep aardbeienjam in de appel scheppen. En als je dat dan in een schaaltje doet en er wat vanillevla omheen schenkt, dan heb je ineens een kinderfeesttoetje.

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top