Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 18

Hasselback aardappels

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke kerst!

Bijgerecht

Met aardappels kan je alle kanten op als je een feestelijk diner wilt maken. Aardappelkroketjes, pommes duchesse, pommes parisienne, aardappeltaartjes, frietjes (worden vooral de kinderen blij van), aardappel gratin, geroosterde of gebakken aardappelschijfjes/blokjes/partjes, noem het maar op.

Hartstikke lastig dus om een leuk recept uit te zoeken voor deze adventskalender. Het zijn uiteindelijk de hasselback aardappels geworden. Het leuke hieraan vind ik dat de basis hetzelfde is – gewoon de aardappel – maar dat je daarna eindeloos kan variëren met de smaken die je vervolgens gebruikt. Je kan er een Italiaans tintje aan geven, een Mexicaans tintje, of gewoon waar je zelf trek in hebt. Ik zou zeggen… leef je uit!

Dit heb je nodig

Recept voor 4 personen

  • 8 kleine/middelgrote aardappels 
  • 100 gram kruidenboter (voor het basisrecept), óf
  • 100 gram boter (voor het ‘je eigen twist aan deze aardappels’ recept)
  • Verse kruiden, gedroogde kruiden, geraspte kaas (voor het ‘je eigen twist aan deze aardappels’ recept)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven).
  • Boen de aardappels goed schoon en droog ze af.
  • Snijd een dun plakje van de onderkant af, zodat de aardappel goed blijft staan.
  • Snijd daarna met een scherp mes de aardappel in dunne plakjes, maar snijd ze niet helemaal door. Stop als je ongeveer 1,5 cm van de bodem bent. Snijd zo dun mogelijke plakjes, dan krijg je dadelijk een mooi waaier-effect.
  • Leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Voor het basisrecept: smelt de kruidenboter.
  • Voor het ‘je eigen twist aan deze aardappels’ recept: smelt de boter en voeg naar smaak kruiden toe.
  • Breng met een kwastje, of schep met een lepel, gesmolten boter over de aardappels. Zorg dat je niet alle boter opmaakt, want dit proces wordt nog een paar keer herhaald.
  • Zet de aardappels 15 minuten in de oven. Haal ze na die 15 minuten eruit en smeer nogmaals in met de gesmolten boter. Als het goed is wijken de plakjes al een beetje van elkaar en kan de boter nu goed tussen de plakjes komen. Zet weer terug in de oven.
  • Haal na nog eens 15 minuten de aardappels weer uit de oven en smeer nogmaals in met gesmolten boter. Als je gegratineerde aardappels wilt, dan kan je nu de geraspte kaas eroverheen strooien.
  • De aardappels moeten nu nog eens 10-15 minuten in de oven. Check of ze goed gaar zijn, zet anders nog heel even terug in de oven.
  • Smeer de aardappels voor het serveren nog eenmaal in met de gesmolten boter en strooi er eventueel nog wat verse kruiden over. Of serveer de aardappels met een klont kruidenboter of een schep zure room. Als je de aardappels gegratineerd hebt, kunnen ze gewoon zo op tafel.

Je kan deze aardappels ook van tevoren klaar maken. Laat ze dan uit de oven na het 2e kwartier en zet weg tot gebruik. ’s Avonds hebben ze dan nog een klein half uurtje in de oven nodig (als je de schaal direct vanuit de koelkast in de oven zet – anders iets korter). Strijk nog even in met de gesmolten boter voordat je de schaal in oven zet.

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top