Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke kerst!
Bijgerecht
Met stoofpeertjes kan je alle kanten uit. Voor vrijwel elke gang in een diner is wel een recept te bedenken waarin stoofperen de hoofdrol hebben. Het kan in een salade worden verwerkt, het is lekker in combinatie met een kaasplankje, en met een bolletje ijs en crumble erbij is het een prima dessert.
Maar ook als bijgerecht doen stoofperen het heel erg goed. Naast de toch wat zware smaken van vlees en aardappel, is een wat fruitiger bijgerecht goed voor de balans van het hoofdgerecht. Alle reden dus om deze peren in het zonnetje te zetten.
Dit heb je nodig
Recept voor 4 personen
- 8 stoofperen (Gieser Wildeman)
- Met alcohol: 250 ml rode wijn
- Zonder alcohol: 1 flesje geconcentreerd bessensap (flesje van 250 ml)
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 100 ml water
- 50 gram suiker (als je rode wijn gebruikt, voeg dan eventueel iets meer suiker toe)
Zo maak je het
- Schil de peren, maar laat de steeltjes zitten. Snijd ook de bloemaanzet uit de peertjes.
- Spoel de peren af onder de kraan en plaats ze naast elkaar in een pan. Neem een zo klein mogelijke pan, waar ze net naast elkaar in passen.
- Schenk de bessensap erbij in de pan, het kaneelstokje, de steranijs en de suiker.
- Voeg daarna het water toe. De peertjes moeten in ieder geval voor 2/3 onder staan. Als je een grotere pan hebt gebruikt, zal je wat extra water toe moeten voegen.
- Breng aan de kook en laat daarna 1,5 uur zachtjes stoven, met de deksel op de pan. Voeg tussendoor water toe als het vocht teveel verdampt (en zet het vuur wat lager).
- Haal de peertjes voorzichtig uit de pan met een lepel en zet ze rechtop in een mooie schaal. Pas op dat je niet per ongeluk de peren ernaast aanraakt, want dan hebben die meteen krassen en dat ziet er minder mooi uit.
- Zeef het vocht en kook het verder in totdat je een dikke siroop overhoudt. Schenk de siroop over de peertjes.
Variatietips: je kan veel variatie aanbrengen in de smaak, dus experimenteer erop los door kruidnagel toe te voegen in plaats van steranijs en/of kaneel, kook sinaasappelschil of citroenschil mee, voeg vanille toe, gember of kardemom. Voor dieprode peertjes voeg je ipv water meer bessensap of meer wijn toe.
Je kan ook witte stoofperen maken; gebruik dan witte wijn ipv rode wijn en water. Je kan ook halfgekleurde peertjes maken. Maak dan eerst witte peertjes. Als ze klaar zijn, zet je ze in een schaal in een laagje port en laat ze dan een nachtje in de koelkast staan. De volgende dag heb je dan peertjes met een leuk effect. Eet smakelijk!