Leef
Geluk zit in een vogeltje (of eigenlijk in heel veel vogels)
Vogels vergroten het menselijk geluk
Het geluk en levensgenot van Europeanen hangt samen met het aantal aanwezige vogels in de omgeving, zo blijkt uit recent onderzoek. Verhoog je het aantal vogelsoorten met 10% dan heeft dit eenzelfde effect als een vergelijkbare loonsverhoging. Een diverse vogelpopulatie hangt dus samen met sterkere gevoelens van tevredenheid, welzijn en geluk.
De weldaad van wandelen
Onder de huidige pandemische omstandigheden is wandelen een populaire bezigheid (tja, het is ook een van de weinige mogelijkheden…). Dat dit goed is voor de geestelijke gezondheid, hebben tal van onderzoeken al lang en breed aangetoond. Ook maakt wandelen je creatiever, zoals je in dit artikel kunt lezen. In beide gevallen blijkt dat met name het bewegen heilzaam is.
Duitse wetenschappers hebben nu voor het eerst onderzocht in hoeverre natuur een gunstig effect heeft op het welzijn van mensen en zij keken daarbij specifiek naar de diversiteit aan vogels. De resultaten zijn opmerkelijk!
Hoe meer vogels hoe gelukkiger
Voor dit onderzoek gebruikten de wetenschappers data van de “European Quality of Life Survey”. Deze enquête is bij meer dan 26.000 volwassenen uit 26 verschillende Europese landen afgenomen. De onderzoekers keken naar de diversiteit aan vogels rondom huizen, dorpen en steden en bestudeerden of en hoe dit dit verband houdt met gevoelens van tevredenheid en levensvoldoening.
Hieruit kwam naar voren dat Europeanen bijzonder tevreden zijn met hun leven als in hun directe omgeving veel verschillende soorten vogels bivakkeren. De gelukkigste Europeanen zijn zij die dagelijks blootgesteld worden aan verschillende vogelsoorten.
Men ontdekte dat diversiteit van vogels net zo belangrijk is voor levenstevredenheid als inkomen. Dit resultaat werd vooral duidelijk wanneer beide waarden met tien procent stegen: veertien extra vogelsoorten in de omgeving gaf evenveel voldoening als het verdienen van € 124 extra per maand! Als je in een/de grote stad woont en denkt met deze informatie niets op te schieten: lees dan vooral even verder.
Veel gekke vogels en verschillend pluimage in Amsterdam (letterlijk én figuurlijk)
Bij Amsterdam denk je vooral aan duiven wellicht. En misschien ook aan meerkoeten en futen. Vooruit, er zijn ook nog van die gekke, tamme blauwe reigers en grote kolonies halsbandparkieten. Maar vergis je niet. Amsterdam kent meer dan 300 vogelsoorten. En niet alleen maar ‘doorsnee’ vogels zoals de koolmees, merel en vink. Je vindt er ook de koekoek, kneu, ransuil en nachtegaal. Geloof je het niet? Kijk dan vooral eens op deze website van de gemeente. In samenwerking met de vogelwerkgroep zijn in 2019 in negentien Amsterdamse parken de broedvogels in kaart gebracht.
Op deze kaart zie je ook behoorlijk wat rode stipjes, vooral in het Diemerpark en het Gaasperpark. Dit zijn rode lijst (bedreigde) vogels. Dus je hoeft niet perse naar de Egmondse polder af te reizen om een – waarschijnlijk uit een dierentuin ontsnapte – Zuid-Amerikaanse ibis te spotten. Exotische vogels kun je ook in de grote stad treffen.
Bijzonder bezoek
Zo zat er onlangs – begin december – een ijsvogeltje op de Kloveniersburgwal, zijn of haar mooie zelf te wezen. Maart vorig jaar waren er twee slechtvalken die maar niet konden kiezen tussen het dak van het Rijksmuseum (smakelijk al die duiven op dat veldje) of de Westertoren (lekker hoog, maar wel een stuk lawaaierig). En kijk eens naar de bijzondere gast in de achtertuin van ondergetekende:
Is je interesse gewekt en wil je meer weten over de verschillende vogels in de stad? Word lid van de Vogelgroep Amsterdam. Zij organiseren o.a. lezingen, cursussen maar ook excursies. En kun of wil je niet naar buiten? Zet dan onderstaande video aan en geniet twee uur lang van vogelgeluiden:
Titelfoto door Brian Kelly – Unsplash