Algemeen
Mens wil naar Mars
Wij mensen zitten graag gezellig thuis, maar het moet niet te lang duren. Dan hebben we behoefte aan een vakantie ver weg. Een andere sfeer, een ander landschap. Mars is nu nog iets te ver weg (en te duur) maar we sturen alvast een ruimtewagen. Volg hem op zijn vlucht naar de rode planeet!
Wetenschap en toerisme
Maar hoewel onze planeet uitzonderlijk fraai is – waar je je ook bevindt – en ons van alles te bieden heeft, blijft het kriebelen. Bij wetenschappers en toeristen. Dus willen we naar andere hemellichamen. Om te ontdekken en vanuit daar te beseffen hoe bijzonder onze thuiswereld is.
Budgetten en keuzes
Na de Apollo ruimtevluchten in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw, heeft de bemande ruimtevaart zich geconcentreerd op Amerikaanse Space Shuttle- en Russische Sojoezvluchten naar ruimtestations als Mir en het International Space Station (ISS). Een kwestie van krappere budgetten en politieke keuzes.
Terug naar de ruimte
Maar het blijft kriebelen. Het politieke klimaat is momenteel weer gunstig voor ambitieuzere plannen. En bovendien zijn er een paar miljardairs opgestaan die zich storten op commerciële ruimtevluchten. Dat heeft ertoe geleid dat bemande expedities naar de maan en naar Mars mogelijk zijn.
Karretje op Mars
Maar eerst moet er gedegen onderzoek worden gedaan. We willen – als mensheid – eerst een kolonie stichten op de maan. Van daaruit gaan we dan naar Mars. Daar weten we al best veel van maar nog lang niet alles. Daarom vertrekt het ruimtewagentje Perseverance naar de rode planeet. Daar gaat het innovatieve karretje voor ons uitzoeken of er vroeger, miljarden jaren geleden, leven is geweest op Mars. Eens in de twee jaar staat Mars relatief dicht bij de aarde. Dat is hét moment om ruimtesondes naar de planeet te lanceren.
Stromend water
Wetenschappers verwachten geen bewijs te krijgen van groene mannetjes. Wel weet men dat er in het verre verleden van Mars stromend water is geweest. De lucht was destijds ook anders van samenstelling dan nu.
Bodemmonsters van Mars
Met bodemmonsters moet je ook niet denken aan groene mannetjes maar aan stukjes marsgrond die de rover opgraaft (of uitboort) en in buisjes doet. Die moeten terug naar aarde om verder te worden onderzocht. Dat mogen wij doen, als Europeanen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA bouwt daarom al aan een eigen rover en een sonde om de buisjes ergens na 2025 op te halen. Begin jaren ’30 moet de Earth Return Orbiter de monsters afleveren op onze planeet.
Bekijk de lancering
Op de website van NASA kun je de lancering live volgen.