Leef
Bacteriën bestrijden met… ijs?
Mogelijk alternatief voor antibiotica ontdekt
Steeds meer bacteriën raken resistent tegen antibiotica en dat is problematisch. Goed nieuws dus dat onderzoekers recentelijk een voedingsstof ontdekt hebben die bacteriële infecties helpt voorkomen. En deze voedingsstof vind je terug in heel smakelijke producten.
Antibioticaresistentie
Het is niet de eerste keer dat wij schrijven over de wondere wereld van darmflora en het gunstige effect op onze gezondheid en geluk. Zo kun je in het artikel “Geluk: gewoon te koop in de supermarkt” lezen dat de darmen een directe invloed op onze emoties en stemming hebben. En in dit artikel over poep dat ongeveer 70% van het immuunsysteem in ons spijsverteringskanaal ligt. Poep wordt zelfs als medicijn ingezet. Het kan mensen helpen met diabetis type 1, MS en ook bij infecties met de zogenaamde Clostridium difficile bacterie als antibiotica niet werkt.
En dat laatste is een serieus probleem: antibioticaresistentie (een woord dat werkelijk een práchtige score in Scrabble of het meer hedendaagdse Wordfeud op moet leveren). Steeds meer bacteriën zijn niet meer gevoelig voor antibiotica. Om die reden is een alternatieve behandeling van infecties broodnodig.
Goede versus slechte bacteriën
In onze darmen leven miljoenen bacteriën die essentieel zijn om ons gezond te houden (the good guys). Deze worden samen met andere (gezonde) schimmels, gisten en virussen in ons lijf ook wel microbioom, microflora of microbiota genoemd. Ze verteren niet alleen voedsel, maar beschermen ons ook tegen bacteriën van buitenaf (the bad guys).
Het is dan ook niet voor niets dat wetenschappers die de natuurlijke afweer van het lichaam bestuderen, hun ogen gericht hebben op deze microbiota. Zij weten namelijk dat deze ons kunnen beschermen tegen bacteriële infecties. Zij hopen met name natuurlijke behandelingen te vinden ter vervanging van antibiotica, die – zoals gezegd – steeds minder effectief worden.
De Klebsiella pneumoniae is zo’n bacterie die in toenemende mate resistent is tegen antibiotica. De bacterie kan tot verschillende infecties leiden (waaronder longontsteking) en slaat ook nog eens vaker toe bij mensen met een verminderde weerstand. De bacterie staat dan ook bekend als ziekenhuisbacterie of superbacterie. Het is dan ook fantastisch nieuws dat onderzoekers een voedingsstof ontdekt hebben, die helpt om een infectie met de Klesbiella bacterie te voorkomen.
The microbiota memoires
De wetenschappers deden een aantal bijzondere ontdekkingen in hun onderzoek. Allereerst merkten zij op dat microbiota een soort geheugen hebben. Microbiota die een eerdere infectie hadden doorgemaakt, waren daarna beter beschermd tegen de Klesbiella bacterie. Slechts een milde infectie bleek voldoende om de weerstand van de microbiota te verhogen. De darmen herkennen de ziekteverwekkers meteen en dit stelt ze in staat de binnendringende bacteriën te doden.
Nog verrassender is dat de onderzoekers één specifieke voedingsstof wisten te traceren die de bestrijding van de infectie in gang zet: taurine. Taurine geeft een seintje aan de Deltaproteo bacteriën in ons lichaam om aan het werk te gaan.
En helemaal mooi, is dat men niet per se een infectie hoeft te doorlopen. Muizen die taurine als supplement in hun drinkwater kregen toegediend, bleken beschermd tegen de bacterie.
Taurine
Taurine helpt het lichaam om vetten en oliën te verteren en komt van nature voor in gal in de darmen. De in de lever en galblaas opgeslagen taurine geeft volgens de onderzoekers een lange termijn bescherming tegen de bacterie en zij denken dat hoge niveaus van taurine voorkómt dat ziekteverwekkers zich in de darm kunnen koloniseren.
Dit zou betekenen dat het nuttigen van eten met een hoog taurine niveau je kan beschermen tegen bacteriële infecties. En laat deze voedingsstof nou zitten in zoiets heerlijks als ijs!
Al zitten de grootste hoeveelheden taurine in schelpdieren. Vooral in Sint-jakobsschelpen, kokkels en mosselen. Ook kippenpootjes en kalkoen bevatten veel taurine. Liever geen vlees? Dan kun je kiezen voor zeewier, of een supplement natuurlijk. En wist je dat taurine niet alleen beschermt tegen bacteriële infecties? Het blijkt ook nog eens de bloeddruk en cholesterol te verlagen én te werken tegen hartritmestoornissen. Hear hear dus voor onze eigen superbacteriën!
Bron: EurekAlert
Titelfoto door Testalize me – Unsplash