Leef
Dag van het decolleté
Overal is wel een dag voor gereserveerd. Om te gedenken en/of te vieren. Dus laat het op 30 oktober de Dag van het decolleté zijn! Het blijkt overigens supergezond om èlke dag even de aandacht te vestigen op dit vrouwelijke fenomeen.
Rue d’amour
Een decolleté (letterlijke vertaling: ‘ontkraagd’) is de naam voor een lage uitsnijding aan de halsopening van een japon of jurk. Hierdoor krijgt men zicht op de boezem van de vrouw. Wanneer beide borsten door een beha bij elkaar gedrukt en omhoog worden geduwd – push up – ontstaat een zogenoemde ‘rue d’amour’. Het is haast vanzelfsprekend dat uitgerekend de romantische Fransen deze termen hebben bedacht.
In de mode
Het decolleté van de vrouw wordt in de modewereld pas vanaf de 11e eeuw trendy met kledingstukken die speciaal worden uitgesneden aan de voorkant. In 1450 introduceert Agnès Sorel, maîtresse van koning Karel VII van Frankrijk, zelfs een japon die de borsten volledig zichtbaar maken.
Eind 15e eeuw gaan de dames korsetten dragen. Hierdoor wordt het onderste deel van het bovenlichaam en de borsten ingesnoerd waardoor alles nog eens extra opzichtig wordt getoond.
Aanstoot
Trends en mode komen op en gaan voorbij. Zo gaat het ook met het laten zien van minder of meer bloot. Dat merkt de vrouw in de straat vooral wanneer ze iets te veel inkijk heeft. Zo raakte het wereldberoemde Musée d’Orsay in Parijs onlangs in opspraak toen het een 22-jarige studente de toegang weigerde wegens teveel bloot in haar decolleté.
De naakte waarheid
Het gedoe leidde tot veel ophef en de kranten stonden er vol van. Journalisten achterhaalden de gedragsregels van het museum. Er bleek onder andere te staan dat ‘nette kleding’ gewenst is. ,,Een bezoeker kan geweigerd worden als de kleding de openbare orde kan verstoren.’’’
Toch gaf de studente zich niet gewonnen. ,,Eenmaal binnen zie ik overal schilderijen en beeldhouwwerken van naakte vrouwen’’, schreef ze de dag erna in een open brief op Twitter. Het is inderdaad een vreemde tegenstrijdigheid. ,,Het museum hangt vol met naakte kunst, hoe kan het personeel nou van de leg raken door een decolleté?’’, vroeg een politicus zich af.
Staren is gezond
In 2009 publiceerden Duitse onderzoekers een studie waaruit zonneklaar bleek dat mannen die naar borsten staren, een langere levensverwachting kregen. 500 mannen werden destijds voor een periode van 5 jaar gevolgd. De helft van hen mocht hun ogen dagelijks de kost te geven, de andere helft kreeg een verbod op het kijken naar borsten.
De mannen die regelmatig naar borsten staarden bleken in rust een lagere bloeddruk en een tragere polsslag te hebben. Hierdoor wordt het risico op een beroerte of hartaanval gehalveerd. Bovendien zorgt de dagelijkse opwinding voor een gezonder hart, vergelijkbaar met dat van iemand die aan fitness doet. Een gemiddelde man die consistent naar borsten kijkt, kan zijn leven met zo’n 5 jaar verlengen, zo concludeerden de wetenschappers.
Dag van het decolleté
Alle burgerlijke ophef en wetenschap ten spijt; op de dag van het decolleté mag iedereen even stil staan bij dit uiterlijk vertoon van vrouwelijke schoonheid. Iets wat eigenlijk elke dag wel mag worden gevierd, vinden wij.
Titelfoto door Matthew Reyes – Unsplash