Leef
Hoe je op geheel Italiaanse wijze een donornier vervoert
In Italië is het voor notoire hardrijders opletten geblazen. De Italiaanse politie heeft haar wagenpark onlangs verrijkt met een Lamborghini. Een Lamborghini Huracán welteverstaan. Met de gemiddelde auto heb je dan toch al gauw het nakijken, laat staan met de truttenschudder van je schoonmoeder.
Maar wist je dat deze supercar ook gebruikt wordt voor andere doeleinden? Zo vervoerde zo’n Lamborghini onlangs een donornier in een slordige 2 uur naar een ziekenhuis meer dan 480 kilometer verderop. Of dat geen goed nieuws is.
Speciaal koelcompartiment
De Italiaanse politie heeft een paar jaar terug het wagenpark wat opgefrist door een aantal auto’s van het bekende merk Lamborghini aan te schaffen. Niet alleen om boeven te vangen en snelheidsduivels de loef af te steken, maar ook om donororganen met spoed te vervoeren.
In de kofferbak van de Lamborghini is geen plek voor Louis Vuitton tassen, maar wel voor een speciaal koelcompartiment waarin organen op geschikte wijze vervoerd kunnen worden. De Huracán kan ook worden ingezet bij medische spoedgevallen aangezien de wagen tevens is uitgerust met een defibrillator in de kofferbak. Kijk onderstaand filmpje voor een demonstratie van de wagen.
Rome naar Padua in recordtijd
In november haalde een van deze Italiaanse politiesportwagens het wereldnieuws toen een donornier werd vervoerd van de Italiaanse hoofdstad Rome naar Padua, een kleine stad nabij Venetië. De wagen legde de afstand van 480 kilometer af met een gemiddelde snelheid 233 kilometer per uur. Snelheden waar zelfs Max Verstappen van gaat glimlachen.
Wegpolitie
Wanneer de Lamborghini niet wordt gebruikt om organen te vervoeren, worden deze sportwagens ingezet op de weg. Hardrijders en ander gespuis moeten van goeden huize komen om deze politiewagen te snel af te zijn. Naast het speciale koelcompartiment heeft de wagen natuurlijk ook een sirene en blauwe zwaailichten om ook daadwerkelijk als politiewagen herkenbaar te zijn.
Geslaagde Operatie
De donornier was onderweg naar het Gemelli universiteitsziekenhuis in Padua. De transplantatie betrof een geplande operatie tussen een levende donor en de ontvanger. Zodoende kon de politie de route van te voren plannen zodat de nier zo snel mogelijk ter plaatse zou zijn. Als ontvanger van de donornier ben je toch maar mooi wereldnieuws met dit mooie verhaal.
Titelfoto: Mitul Grover – Unsplash