Lach
Je bent je selfie niet
Hoe je telefoon eigenlijk een draagbare lachspiegel blijkt te zijn
Ken je dat? De lichtinval is perfect, je haar zit goed: selfie time! Maar het resultaat valt bar tegen en bedremmeld verplaats je foto na foto naar de prullenbak. Toch maar gaan sparen voor die neuscorrectie..? Goed nieuws: dat is niet nodig! Want weet je dat je telefoon feitelijk neerkomt op een draagbare lachspiegel?
Ik selfie, jij selfiet, wij selfiën
We maken ze aan de lopende band. Miljoenen. Nee, miljarden zelfs. Zo liet Google in 2014 al weten dat er in een jaar zo’n slordige 24 miljard selfies naar hun Photos app werden geüpload. Alle selfies op de Cloud of Facebook, Snapchat, Twitter en Instagram, zijn dan nog niet eens meegerekend. We maken er ons allemaal schuldig aan: ik selfie, jij selfiet, wij selfiën.
Maar ondertussen lopen we dus wel massaal rond met een vertekend zelfbeeld. Zo zijn we ons helemaal niet bewust van het vervormende effect van een camera op korte afstand.
Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Boris Paskhover; plastisch chirurg en universitair docent aan de Rutgers New Jersey Medical School’s Department of Otolaryngology. Het viel hem namelijk op dat hij steeds vaker jongvolwassenen op zijn spreekuur kreeg, die hem selfies toonden als beweegreden voor de gewenste neuscorrectie. Maar deze foto’s zijn geen goede representatie van de werkelijkheid, zo blijkt.
Neuscorrectie nodig of toch niet?
Om zijn cliënten duidelijk te maken dat een selfie in feite neerkomt op het kijken in een draagbare lachspiegel, benaderde hij en zijn collega’s een onderzoeker aan de Stanford University.
Ohad Fried van de afdeling Computer Science ontwikkelde een wiskundig model dat de neusvervorming van dichtbij gemaakte foto’s aantoonde.
Uit deze resultaten kwam naar voren dat op een gemiddelde selfie (gemaakt van zo’n 30 cm. van het gezicht) je neus maar liefst DERTIG PROCENT breder lijkt, vergeleken met een foto die van 1,5 meter gemaakt wordt. Beter eerst maar eens investeren in een selfie stick dus?
Titelfoto door Mateus Campos Felipe – Unsplash