Leef
Leer hoe je (wetenschappelijk onderbouwd) iemands hand kunt lezen
Lengte van vingers zegt iets over inkomen van moeder
Door onderzoekers uit Engeland kun je nu – wetenschappelijk onderbouwd – iemands hand lezen. Denk dan niet aan bekende waarzegster zinnen als: “Een geheime aanbidder zal je binnenkort een teken van genegenheid sturen.” of “Iets dat je bent kwijtgeraakt, zal snel opduiken”. Maar eerder aan: “Jouw moeder bevond zich in een financieel moeilijke situatie toen zij zwanger was van jou”. Ja, vrij specifiek. En hiervoor hoef je enkel te kijken naar de lengte van iemands vingers.
Onderzoek naar lengte van vingers
Moeders met een laag inkomen ‘vervrouwelijken’ hun kinderen in de baarmoeder door hun hormonen aan te passen. Terwijl moeders met een hoog inkomen hun kinderen mannelijker maken. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek op basis van vingerlengte. Het onderzoek werd twee weken geleden gepubliceerd door experts aan de Swansea University en is gebaseerd op de relatie tussen de lengte van iemands wijsvinger en ringvinger. Ook wel bekend als de 2D: 4D-verhouding.
Een langere ringvinger wijst op hogere testosteronspiegels (testosteron is een mannelijk hormoon). Terwijl een langere wijsvinger betekent dat er sprake is van hogere oestrogeenspiegels (oestrogeen is een vrouwelijk hormoon). Over het algemeen hebben mannen dus langere ringvingers, terwijl vrouwen langere wijsvingers hebben.
Deze 2D: 4D-verhouding is een veelbesproken maat en onderwerp van meer dan 1000 onderzoeken. Het uitzonderlijke van deze nieuwe studie, is dat de wetenschappers hebben gekeken naar de relatie tot het inkomen van de ouders.
Het geslacht van je ongeboren vrucht ‘kiezen’
De onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan 250.000 mensen uit ongeveer 200 landen. Aan hen werd gevraagd hun wijs- en ringvinger op te meten. Ook werd hen gevraagd het inkomensniveau van hun ouders aan te geven.
Zij – onderzoekers uit Engeland, Oostenrijk en Jamaica – wilden hiermee een hypothese testen over de (onbewuste) evolutionaire invloeden op moeders en hun kinderen. Namelijk dat moeders het geslacht van hun nakomelingen strategisch ‘kiezen’.
De theorie is dat moeders erop gericht zijn de kansen op succesvolle voortplanting van hun nakomelingen te vergroten. Moeders met een hoger inkomen zouden daarom ‘aansturen’ op het krijgen van een zoon. Moeders met een lager inkomen daarentegen, zouden eerder de voorkeur geven aan een dochter.
Wat je vingers over je verleden verraden
En werkelijk waar: kinderen van ouders met een bovengemiddeld inkomen hadden inderdaad langere ringvingers. Dit wijst op een hoog testosteron en laag oestrogeen niveau vóór de geboorte, hetgeen kenmerken zijn van een meer mannelijke foetus. Omgekeerd hadden kinderen van ouders met een lager dan gemiddeld inkomend langere wijsvingers. Dat duidt op hogere oestrogeen niveaus en een meer gefeminiseerde foetus. Deze effecten waren aanwezig bij zowel mannen als vrouwen.
“Onze resultaten tonen aan dat moeders met een hoog inkomen in het begin van de zwangerschap hoge niveaus van testosteron kunnen afscheiden, waardoor hun kinderen mannelijker worden. Vrouwen met een laag inkomen daarentegen kunnen lage niveaus van testosteron afscheiden, wat hun kinderen vrouwelijker maakt. Dit is een evolutionaire reactie waarvan moeders zich niet bewust zullen zijn. Laat staan dat ze die kunnen beheersen. Het is erop gericht hun nakomelingen de beste kans op reproductief succes te geven”, aldus Professor John Manning.
De Trivers – Willard hypothese
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met de theorie van wetenschappers Robbert Trivers en Dan Willard. Zij publiceerden in 1973 in het blad Science een artikel over zoogdieren die bewust het geslacht van hun nakomelingen ‘kiezen’ zodat de kans op kleinkinderen het grootst is.
Ouders die in goede gezondheid zijn of dominant in de groep, zouden vaker zoons krijgen omdat deze mannetjes dan ‘goed in de markt liggen’ en voor veel nakomelingen kunnen zorgen. Moeders in minder optimale condities of in tijden van voedselschaarste spelen op ‘safe’ en krijgen meer dochters. Die hebben weliswaar geen onbegrensde productiviteit, maar kunnen wel (bijna) altijd nakomelingen krijgen. Een zoon zou in dezelfde situatie teveel concurrentie van andere mannetjes ondervinden.
Een onderzoek dat in de jaren 80 in Nature werd gepubliceerd, liet inderdaad zien dat dominante edelhert vrouwtjes significant vaker zonen krijgen. Ook bij hagedissen is dit effect terug te zien (Bron: Kennislink). En nu dus ook bij mensen.
Hoe dan ook geeft het je op je eerstvolgende afspraakje een goede reden om de handen van je date vast te pakken en de vingers zachtjes te beroeren (wel goed ontsmetten daarna). En een origineel (en wellicht diepgaand) gespreksonderwerp krijg je er gewoon gratis bij. Date je liever coronaproof? Doe dan hier een aantal leuke ideeën op. Nog meer inspiratie nodig? Lees dan dit artikel.
Titelfoto door Damir Spanic – Unsplash