Leef
Piepklein visje zorgt voor mogelijke doorbraak in behandeling hartaanval
De ontdekking van een nieuw gen kan de behandeling van hartaanvallen radicaal veranderen.
Het is een ongelooflijke ontdekking én een wereldprimeur: wetenschappers van het Victor Chang Cardiac Research Institute in Australië hebben een cruciaal nieuw gen ontdekt. Een gen dat zichzelf ‘aan’ zet na een hartaanval en vervolgens de beschadigde hartspier geneest.
Zelf-genezende krachten
Onderzoekers hebben een genetische schakelaar in de zebravis geïdentificeerd, die na een hartaanval cellen ‘aanzet’ waardoor deze zichzelf gaan delen en vermenigvuldigen. Het resultaat is buitengewoon: de beschadigde hartspier herstelt en geneest volledig!
Dat zebravissen in staat zijn hun eigen hart te genezen, was al langer bekend. Hoe ze tot deze ongelooflijke prestatie kwamen, bleef tot nu toe echter in het ongewisse. Onderzoek dat onlangs in het prestigieuze tijdschrift Science werd gepubliceerd, ontrafelt nu eindelijk dit grote mysterie.
Het team van onderzoekers zoomde in op een cruciaal gen, dat bekend staat als Klf1. Zij ontdekten dat het een vitale rol speelt bij het genezen van beschadigde harten.
Genetische gelijkenis tussen mens en zebravis
Dr. Kazu Kikuchi, die dit eerste onderzoek ter wereld leidde, zei dat hij perplex stond van de bevindingen.
“Ons onderzoek heeft een geheime schakelaar aan het licht gebracht waardoor hartspiercellen zich kunnen delen en vermenigvuldigen, nadat het hart gewond is geraakt. Het treedt in werking wanneer dat nodig is en gaat uit wanneer het hart volledig genezen is. Voor mensen waar een beschadigde en met littekens bedekte hartspier zichzelf niet kan vervangen, zou dit een game-changer kunnen zijn.”, legt Dr. Kikuchi uit.
“Deze kleine visjes delen meer dan 70% van de menselijke genen en (deze ontdekking) heeft daardoor echt het potentieel om vele, vele levens te redden en tot nieuwe medicijnontwikkelingen te leiden.”
Hoe werkt het?
De metabole bedrading van niet-beschadigde hartspiercellen die na een hartaanval achterblijven, worden door het gen veranderd: de cellen worden onvolgroeid gemaakt. Dat lijkt in 1e instantie misschien contra-productief, maar hierdoor kunnen zij zich opnieuw gaan delen en nieuwe cellen aanmaken.
Als je het gen bij de zebravis verwijdert, verliest het visje overigens zijn vermogen om zichzelf te herstellen . En dit toont aan dat het gen cruciaal is bij het zelf-genezingsproces.
“Het gen kan ook fungeren als een schakelaar in het menselijk hart. We hopen nu dat verder onderzoek naar de functie ervan ons een aanwijzing kan geven om regeneratie in het menselijk hart in te schakelen en het vermogen om bloed door het lichaam te pompen te verbeteren.” zegt professor Bob Graham, hoofd van de afdeling Moleculaire Cardiologie en Biofysica van het Instituut.
Hartaanval voorkómen
Tot het zover is, moeten we gezond blijven leven (en daarna eigenlijk ook). Vaak begint dat met wat van die extra kilo’s kwijtraken. Niet altijd gemakkelijk om voor elkaar te krijgen, maar van deze thee val je af terwijl je slaapt! Al moet je er toch iets voor over hebben. Zo schreef iemand die naar aanleiding van dit artikel zeer enthousiast een flinke lading van de thee had ingeslagen: “Het smaakt naar natte krant die al een tijdje nat ligt te wezen in een schoen waarvan de eigenaar al jaren kampt met hardnekkige voetschimmel en kalknagels.”
In dit artikel lees je over een vet in je lijf dat juist gezond is en waar je dus heel veel van wil hebben (ook krijg je een paar tips hoe dat vet te kweken).
Wil je daarnaast nog extra karma-punten scoren? Doe dan een donatie zodat extra onderzoek mogelijk is. Bijvoorbeeld naar kinderen met een aangeboren hartafwijking. Collega en Hartemoeder Dorien schreef daar in dit artikel over: Waar klopt jouw hart voor?
Titelfoto door Jesse Orrico – Unsplash