Leef
Spelen met papa stimuleert zelfbeheersing
Van kinds af aan met papa spelen helpt kinderen om hun gedrag en emoties te beheersen op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Cambridge. Oftewel, spelen met papa is de ultieme anger management training. Wie had dat gedacht.
Impact op ontwikkeling
Het onderzoek combineert 78 wetenschappelijke studies tussen 1977 en 2017 naar het spel tussen vaders en hun kinderen als die tussen 0 en 3 jaar zijn. De wetenschappers wilden nagaan of het spel tussen vader en kind verschilt van de manier waarop kinderen met hun moeder spelen en welke impact het spel heeft op hun ontwikkeling.
Veel overeenkomsten
Uit het onderzoek bleek dat de meeste vaders dagelijks met hun kind spelen, en dat er over het algemeen veel overeenkomsten zijn in het spel tussen vaders en moeders.
Maar zelfs met de kleinste kinderen is het spel tussen vader en kind meer fysiek. Bij baby’s kan dat simpelweg betekenen dat ze worden opgepakt of in de lucht gegooid. Bij peuters gaat het er meestal luidruchtig en ruig aan toe met achtervolgingsspelletjes, of ouderwets stoeien. Niet zelden eindigend in tranen, omdat papa’s vaak net een klein tikkeltje te lomp zijn. Die papa’s toch.
Positief effect
Dat fysieke spel blijkt een positief effect te hebben op hoe kinderen hun gevoelens kunnen beheersen. In bijna alle onderzochte studies was er een consistente correlatie tussen het spel tussen vader en kind en het latere vermogen van kinderen om hun gevoelens te beheersen.
Kinderen die veel met vaderlief hebben gespeeld, vertonen minder snel hyperactiviteit, gedragsproblemen of emotionele problemen. Ze lijken ook beter in het beheersen van hun agressie en zijn minder geneigd om uit te halen naar andere kinderen tijdens meningsverschillen op school.
Grenzen aan onderzoek
“Het is belangrijk om de impact van vader-kind-spel niet te overdrijven, aangezien er grenzen zijn aan wat het onderzoek ons kan vertellen”, zegt Paul Ramchandani, hoogleraar aan de universiteit van Cambridge. “Maar het lijkt erop dat kinderen die veel met hun vader spelen daarvan als groep profiteren.”
“Fysiek spel zorgt voor leuke, opwindende situaties waarin kinderen zelfregulatie moeten toepassen”, zegt Ramchandani. “Misschien moet je je kracht beheersen, leren wanneer de zaken te ver zijn gegaan – of misschien stapt je vader per ongeluk op je teen en voel je je boos.”
“Het is een veilige omgeving waarin kinderen kunnen oefenen hoe ze moeten reageren. Als ze op de verkeerde manier reageren, worden ze gecorrigeerd, maar het is niet het einde van de wereld – en de volgende keer herinneren ze zich misschien dat ze zich anders moeten gedragen.”
Spelen is goed!
Eerder onderzoek wees al uit dat spelen met de ouders in de eerste levensjaren essentiële sociale, cognitieve en communicatieve vaardigheden ondersteunt. Iedere vorm van spel draagt daar aan bij.
“Een van de dingen waar ons onderzoek keer op keer op wijst, is de noodzaak om het soort spel te variëren waartoe kinderen toegang hebben, en moeders kunnen natuurlijk ook fysiek spelen met jonge kinderen,” zegt Ramchandani. Zo is dat. Kijk maar eens goed hoe papa dat doet.
Bron: persbureau IPS