Lekker
Taartje van de maand
Brownies met frambozen
Chocola en rood fruit zijn elkaars beste vrienden, zeker in deze brownie. De kleuren matchen fantastisch en de smaken ook. Het bitterzoete van de chocola gecombineerd met de zoetzure smaak van het fruit, dat is genieten. En de mogelijkheden om er iets lekkers van te maken zijn legio. Verder word je enorm blij van het eten van chocola, omdat daarmee de aanmaak van de gelukshormonen in je lichaam wordt gestimuleerd. Reden dus om snel naar de supermarkt te rennen… en oh ja, ook van dat rennen word je weer blijer. Alleen maar pluspunten dus!
Veelzijdig beslagje
Met dit recept voor een chocoladebeslag kan je meerdere kanten op. Niet al te lang in de oven en dan heb je heerlijke lavacakejes, ietsjes langer in de oven en dan heb je heerlijk smeuïge brownies, en als je het nog een paar minuutjes langer in de oven zet, heb je een heerlijk basis voor zelfgemaakte truffels. Als je voor de brownie kiest, probeer dan zeker deze versie met frambozen. En wil je je echt uitleven, dan kan je altijd nog voor deze over-the-top chocoladetaart gaan.
Dit heb je nodig (voor ongeveer 20 brownies)
- 3 eieren, maat L (180 gr)
- 135 gr bruine suiker
- 135 gr kristalsuiker
- 200 gr boter
- 90 gr pure chocola (ik gebruik zelf chocola met een cacao percentage van rond de 55%, maar een hoger percentage kan ook)
- 15 gr cacaopoeder
- 45 gr bloem (of amandelmeel voor een glutenvrije versie)
- snufje zout
- 20-25 frambozen
Een brownievorm is handig, maar anders kan het ook in een springvorm (bijvoorbeeld Ø 24 cm).
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 165° C (boven- en onderwarmte).
- Mix de eieren samen met de suiker totdat het mengsel lichter van kleur wordt en de suiker goed is opgenomen.
- Smelt de boter in een pannetje. Voeg dan de chocola in stukjes toe en roer goed door tot alles is gesmolten.
- Voeg dit dan toe aan het ei/suiker mengsel en mix totdat het goed gemengd is.
- Roer de bloem en de cacao door elkaar en voeg toe aan het beslag. Mix goed door totdat alles goed gemengd is. Schraap de zijkanten van de kom nog even goed schoon en mix nog kort door.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier. Handig om het bakpapier nat te maken onder de kraan en daarna goed uit te knijpen en even af te drogen (zodat de waterdruppels eraf zijn). Je kan je vorm dan veel makkelijker bekleden.
- Giet het beslag in de bakvorm. Duw de frambozen goed in het beslag en strijk het beslag daarna nog even glad.
- Zet de vorm in de oven en bak deze zo rond de 40-45 minuten, totdat het gaar is. Prik met een satéprikker en kijk of deze er redelijk schoon uitkomt. Voor een smeuïge taart hoeft de prikker namelijk niet brandschoon te zijn, maar als de prikker echt nog nat van het beslag is, dan is het verstandig om de brownie toch nog een paar minuten in de oven terug te zetten. Dit is ook een kwestie van smaak. Vind je een stevige brownie lekkerder, zet deze dan langer in de oven. Ben je fan van smeuïg, dan dus iets korter… niet te kort echter, anders kan je de brownie niet in stukjes snijden.
- Laat de brownie in de vorm volledig afkoelen, voordat je het in stukken gaat snijden.
Eet smakelijk!
Tip: Als je lava-cakjes wilt maken, giet het beslag dan in papieren muffin vormpjes die in een bakvorm staan, zodat ze mooi van vorm blijven. Dan hebben de cakejes zo rond de 12-15 minuten nodig in de oven. Heel kort even laten afkoelen, en dan omgekeerd op een bordje zetten en papier eraf halen. Beetje poedersuiker eroverheen, garneren met wat fruit en serveren maar!
Als je er truffels van wilt maken, bak de brownie dan een paar minuten langer. Verkruimel dan de brownies en mix deze met wat roomkaas. Laat goed koud worden en rol er daarna balletjes van. Rol deze vervolgens door de cacaopoeder, pure hagelslag of door vrolijke sprinkles. Leuk om te serveren in mini cupcake vormpjes.