Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 10

Zelfgemaakte aardappelgratin met room

Published on

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!

Bijgerecht

Zelfgemaakte aardappelgratin met room is een heerlijk bijgerecht bij onder andere vlees, vis en groenten. Ook tijdens kerst wordt aardappelgratin vaak geserveerd. Deze zelfgemaakte aardappelgratin met room is eenvoudig om te maken en is super lekker en smeuïg. Bovendien kun je dit gerecht ook gemakkelijk voorbereiden, wat handig is als je nog meerdere dingen tegelijkertijd wilt koken. Dit bijgerecht is geschikt voor 2 tot 3 personen.

Dit heb je nodig

  • Ovenschaaltje
  • Garde
  • 500 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 75 ml slagroom
  • 75 ml melk
  • 50 gr geraspte (oude) kaas
  • 20 gram bloem
  • 20 gram roomboter
  • 1 tl tijm
  • Bakboter
  • Zout & peper

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de ovenschaal lichtjes in.
  • Maak de saus voor over de aardappelen. Verhit de roomboter in een steelpannetje op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door totdat een gladde massa ontstaat. Nu mogen de melk en de slagroom worden toegevoegd. Klop goed met een garde, totdat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Voeg de helft van de oude kaas en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenschaaltje in met een klein beetje boter en schep hierin de aardappelschijfjes. Giet het roommengsel over de aardappelen en strijk even glad. Bestrooi met de overgebleven oude kaas.
  • Bak de aardappelgratin in het midden van de oven in 18-20 minuten af. De zelfgemaakte aardappelgratin met room is goed als er een lichtbruin korstje ontstaat.

Smakelijk eten!

Mobiele versie afsluiten