Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 12

Risotto met vis, coquille en beurre blanc schuim

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!

Voorgerecht

Zo nu en dan kom ik in een restaurant een gerecht tegen, waarvan ik denk “dat ga ik thuis ook een keer proberen”. Ik zet het dan op de foto en krabbel de ingrediënten in een notitieblokje. Tijden later kom ik dat dan weer tegen, en soms lukt het dan daadwerkelijk ook om er een enorm lekkere kopie van te maken.

Deze risotto is er zo eentje. Juist door de eenvoud en de puurheid van de smaken, is dit een pareltje van een voorgerecht. En ben je niet zo’n liefhebber van vis/coquilles, dan hebben we in deze adventskalender vast en zeker een recept opgenomen voor een voorgerecht wat je meer aanspreekt. 

Dit heb je nodig

(Recept voor 4 personen)

Voor de risotto

  • 100 gram risotto
  • 1 el olie
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 kleine sjalot
  • ½ liter bouillon (500 ml water + ½ bouillonblokje – groente/vis)
  • 4 coquilles (of mantelschelp) 
  • 4 mooie stukjes vis van ongeveer 50 gram per stuk (bijvoorbeeld koolvis)

Voor de beurre blanc saus

  • 1 kleine sjalot 
  • 1 el olie
  • 200 ml droge witte wijn
  • 100 ml witte wijn azijn
  • 1 tl witte peperkorrels 
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram koude roomboter 
  • Paar takjes dragon (voor de garnering)

Zo maak je het

Risotto is op z’n lekkerst als het echt vers uit de pan komt, dus dit kan je helaas niet van tevoren voorbereiden. Maar met wat gezelschap in de keuken en een glas lekkere witte wijn in de hand (de fles moet toch open voor de risotto en de beurre blanc) vliegt de tijd vanzelf om. De beurre blanc saus kan je het beste wel al overdag voor het grootste deel maken.

De beurre blanc saus

  • Fruit de sjalot aan in een klein beetje olie, en voeg dan de wijn en de wijnazijn toe. Kneus de peperkorrels en voeg die toe.
  • Laat 20 minuten koken. Doe het mengsel daarna door een zeef en zet weer terug op het vuur en kook in tot de helft. Zet daarna opzij tot gebruik.
  • Als de risotto staat te pruttelen, warm dan de saus samen met de slagroom op en breng aan de kook. Als je het lekker vindt, kan je ook al klein gehakte dragon aan de saus toevoegen, maar je kan de dragon ook alleen als garnering gebruiken.  Zet het vuur vervolgens laag en voeg de koude boter in klontjes toe. Laat de saus daarna niet meer koken!

De risotto met de vis en de coquille

  • Maak de bouillon door het water en het bouillonblokje aan de kook te brengen. Zet daarna het vuur laag.
  • Fruit de sjalot aan in een klein beetje olie. Het is maar een kleine hoeveelheid risotto, dus gebruik een kleine koekenpan of steelpan.
  • Voeg dan de risotto toe en roer ongeveer een minuutje door totdat de korrels glanzen.
  • Schenk de wijn erbij en wat bouillon en laat de risotto dan 18 minuten zachtjes doorkoken, terwijl je steeds wat bouillon toevoegt en regelmatig roert. Iedere keer wanneer de bouillon bijna helemaal is opgenomen, voeg je weer wat bouillon toe.
  • Dep intussen de vis droog, strooi er peper en zout overheen en bak in wat olie rondom bruin en gaar. Haal uit de pan als het gaar is en hou het warm. 
  • Schroei vervolgens ook de coquilles op hoog vuur dicht ( max. 1 minuut per kant) en hou deze warm.   

Opdienen

  • Verdeel de risotto over 4 schaaltjes/glazen. Het leukste is om dit in een glas op een hoge voet te doen, zoals een martiniglas. Maar ook een glazen dessertcoupe is prima.
  • Leg in ieder glas een stukje vis en een coquille.
  • Schuim de beurre blanc saus op met een staafmixer en schep wat saus en schuim in elk glas.
  • Nog een klein beetje verse dragon eroverheen en serveren maar. Eet smakelijk!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top