Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!
Amuse
Een amusesoepje is leuk om te serveren, zeker als je meerdere amuses hebt. Begin met de koude amuse(s) en warm de sfeer vervolgens verder op met een warm amusesoepje. Met een amusesoepje kan je helemaal los gaan. De smaak mag duidelijk aanwezig zijn en ook is het gebruik van ingrediënten als room geen issue.
Het zijn immers maar een paar hapjes, dus je hoeft geen rekening hoeft te houden met het feit dat er nog een aantal gangen volgen en het dus niet te zwaar moet zijn. Leuk om er nog iets van een crouton of bladerdeegfiguur bij te serveren. En met kerst mag dat dan natuurlijk een kerstboompje zijn.
Dit heb je nodig
Recept voor 4 personen
De pastinaaksoep
1 pastinaak (ongeveer 300 gram)
2 el olijfolie
1 sjalot (gesnipperd)
1 bouillonblokje (groente)
500 ml water
50 gram spek/bacon/pancetta blokjes
1 tl rozemarijn (vers of gedroogd)
50 ml slagroom (optioneel)
Extra vierge olijfolie (voor garnering)
Voor de bladerdeeg kerstbomen
4 plakjes bladerdeeg (de gewone vierkante plakjes uit het vriesvak)
1 ei
Gedroogde kruiden (bv kruidenboterkruiden)
Zo maak je het
De pastinaaksoep
Doe 1 el olie in een kookpan (het is niet veel soep dus hoeft geen grote pan te zijn) en fruit het gesnipperde sjalotje aan.
Voeg daarna de pastinaak toe en bak deze even mee.
Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken.
Doe intussen de resterende olie in een kleine koekenpan en bak de spek/bacon/pancetta blokjes samen met de rozemarijn in een paar minuten krokant. Hou warm.
Pureer na 15 minuten de soep en voeg naar wens de slagroom toe.
Breng op smaak met peper en zout. Voor een beetje meer pit is wat chilipoeder ook lekker.
Schep de soep in kleine (amuse)glaasje of mini-soepkommetjes, verdeel de spek/bacon/pancetta blokjes over de soep en sprenkel er wat extra vierge olijfolie over.
De bladerdeeg kerstbomen
Warm de oven voor op 210°C (heteluchtoven) en leg vast een bakblik klaar met een vel bakpapier erop.
Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakjes los van elkaar neer op het aanrecht.
Snij na een paar minuten (de bladerdeeg is dan nog deels bevroren) een basis kerstboomfiguur uit en maak inkepingen voor de takken (ongeveer 1 cm uit elkaar). Hou in het midden een reep van ongeveer 2 cm breed vrij. Leg ze op het bakpapier.
Pak steeds stuk voor een stuk ‘een tak’ van de kerstboom vast en draai deze om zijn as (bij de onderste takken kan dan 2-3 keer, bij de bovenste takken ½ tot 1 keer).
Roer 1 eitje los en bestrijk de bladerdeeg met het ei.
Strooi er wat gedroogde kruiden overheen.
Schuif in de oven en bak goudbruin in ongeveer 15 minuten. Laat daarna op de bakplaat afkoelen.
Je kan ook mini-kerstboompjes maken. Snij dan het plakje bladerdeeg in 4 vierkanten, en volg gewoon bovengenoemde stappen. Oventijd zal dan iets korter zijn.
Zowel de soep als de kerstboompjes kan je al eerder op de dag maken. Dan hoef je alleen de soep nog even op te warmen. De spek/bacon/pancetta blokjes kan je ook van tevoren maken en gewoon vanuit de koelkast over de soep verdelen. De bladerdeeg kerstboompjes kan je, nadat ze zijn afgekoeld, bewaren in een luchtdichte bak.
Goed nieuws! Je krijgt van ons gratis cookies zodat wij deze website beter kunnen laten functioneren. De cookies worden geplaatst zodat het website verkeer kan worden geanalyseerd en social media toepassingen kunnen worden geactiveerd. Door onze site te gebruiken, accepteer je alle cookies van Goednieuws.nl en van derden. Lees meer over ons gebruik van cookies in onze privacy- and cookieverklaring.InstellingenACCEPTERENWEIGEREN
Privacy Policy
Cookies
Op Goednieuws.nl worden cookies geplaatst zodat het website verkeer kan worden geanalyseerd en social media toepassingen kunnen worden geactiveerd. Door onze site te gebruiken, accepteer je alle cookies van Goednieuws.nl en van derden. Lees meer over ons gebruik van cookies in onze privacy- and cookieverklaring. Je kunt cookies altijd zelf via de browserinstellingen verwijderen of uitschakelen. Als je cookies blokkeert, wordt je apparaat niet getraceerd wanneer je de website bezoekt. Let op: door cookies te blokkeren wordt mogelijk ook de functionaliteit van de website aangetast waardoor deze misschien minder goed functioneert.
Volgens de wet mogen wij cookies op je apparaat opslaan als ze strikt noodzakelijk zijn voor het gebruik van de site. Dergelijke cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren.
Voor alle niet-noodzakelijke cookies hebben we je toestemming nodig. Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Via de cookieverklaring op onze website kunt je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.