Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 16

Amusesoepje van pastinaak

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!

Amuse

Een amusesoepje is leuk om te serveren, zeker als je meerdere amuses hebt. Begin met de koude amuse(s) en warm de sfeer vervolgens verder op met een warm amusesoepje. Met een amusesoepje kan je helemaal los gaan. De smaak mag duidelijk aanwezig zijn en ook is het gebruik van ingrediënten als room geen issue.

Het zijn immers maar een paar hapjes, dus je hoeft geen rekening hoeft te houden met het feit dat er nog een aantal gangen volgen en het dus niet te zwaar moet zijn. Leuk om er nog iets van een crouton of bladerdeegfiguur bij te serveren. En met kerst mag dat dan natuurlijk een kerstboompje zijn.

Dit heb je nodig

Recept voor 4 personen

De pastinaaksoep

  • 1 pastinaak (ongeveer 300 gram)
  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • 1 bouillonblokje (groente)
  • 500 ml water
  • 50 gram spek/bacon/pancetta blokjes
  • 1 tl rozemarijn (vers of gedroogd)
  • 50 ml slagroom (optioneel)
  • Extra vierge olijfolie (voor garnering)

Voor de bladerdeeg kerstbomen

  • 4 plakjes bladerdeeg (de gewone vierkante plakjes uit het vriesvak)
  • 1 ei
  • Gedroogde kruiden (bv kruidenboterkruiden)

Zo maak je het

De pastinaaksoep

  • Doe 1 el olie in een kookpan (het is niet veel soep dus hoeft geen grote pan te zijn) en fruit het gesnipperde sjalotje aan.
  • Voeg daarna de pastinaak toe en bak deze even mee.
  • Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Doe intussen de resterende olie in een kleine koekenpan en bak de spek/bacon/pancetta blokjes samen met de rozemarijn in een paar minuten krokant. Hou warm.
  • Pureer na 15 minuten de soep en voeg naar wens de slagroom toe.
  • Breng op smaak met peper en zout. Voor een beetje meer pit is wat chilipoeder ook lekker.
  • Schep de soep in kleine (amuse)glaasje of mini-soepkommetjes, verdeel de spek/bacon/pancetta blokjes over de soep en sprenkel er wat extra vierge olijfolie over.

De bladerdeeg kerstbomen

  • Warm de oven voor op 210°C (heteluchtoven) en leg vast een bakblik klaar met een vel bakpapier erop.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakjes los van elkaar neer op het aanrecht.
  • Snij na een paar minuten (de bladerdeeg is dan nog deels bevroren) een basis kerstboomfiguur uit en maak inkepingen voor de takken (ongeveer 1 cm uit elkaar). Hou in het midden een reep van ongeveer 2 cm breed vrij. Leg ze op het bakpapier.
  • Pak steeds stuk voor een stuk ‘een tak’ van de kerstboom vast en draai deze om zijn as (bij de onderste takken kan dan 2-3 keer, bij de bovenste takken ½ tot 1 keer).
  • Roer 1 eitje los en bestrijk de bladerdeeg met het ei.
  • Strooi er wat gedroogde kruiden overheen.
  • Schuif in de oven en bak goudbruin in ongeveer 15 minuten. Laat daarna op de bakplaat afkoelen.
  • Je kan ook mini-kerstboompjes maken. Snij dan het plakje bladerdeeg in 4 vierkanten, en volg gewoon bovengenoemde stappen. Oventijd zal dan iets korter zijn.

Zowel de soep als de kerstboompjes kan je al eerder op de dag maken. Dan hoef je alleen de soep nog even op te warmen. De spek/bacon/pancetta blokjes kan je ook van tevoren maken en gewoon vanuit de koelkast over de soep verdelen. De bladerdeeg kerstboompjes kan je, nadat ze zijn afgekoeld, bewaren in een luchtdichte bak.

Eet lekker!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top