Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke kerst!
Voorgerecht
De eerste keer dat ik vitello tonnato at, was jaren geleden in een semi-Italiaanse lunchtent. De combinatie van vlees en vis op een broodje leek me wat ongewoon, maar nadat ik dat broodje vitello tonnato op had, was ik voor altijd verkocht. Waar het in Italië meestal een gerecht is wat ze in de zomer eten (zonder het brood uiteraard, want alleen in Nederland verzinnen we dat dit ook op een broodje kan), blijkt het in Argentinië een traditioneel kerstgerecht te zijn. Dus uitstekend voor deze adventskalender.
De ‘echte’ vitello tonnato maken is best een klus (iets met verse witte tonijn smoren, kalfsmuis laten sudderen en enkele dagen ‘de smaak laten rijpen’). En omdat we natuurlijk geen dagen in de keuken willen doorbrengen, staat hieronder de snelle, maar toch heerlijke, versie van de vitello tonnato. Kleine moeite, groot plezier!
Dit heb je nodig
Recept voor 4 personen
- 200 gram fricandeau (dun gesneden)
- 1 blikje tonijn op olie (160 gram)
- 50-75 gram mayonaise
- 40 gram kappertjes
- 1 blikjes ansjovisfilets
- Olijfolie
- Gekleurde minitomaatjes (12-16 stuks)
- 2 witte boterhammen
- Handje kiemgroente/cress (voor garnering)
Zo maak je het
Alle onderdelen van dit voorgerecht kan je vooraf al voorbereiden. ’s Avonds hoef je alleen het bord nog maar op te maken.
- Laat de tonijn uitlekken en pureer deze dan samen met 20 gram kappertjes, 3 ansjovisfilets en 2 el olie. Roer er daarna de mayonaise doorheen tot een gladde saus en breng op smaak met peper en zout. Zet koel weg tot gebruik.
- Doe 1 el olie in een steelpan en frituur hierin de resterende 20 gram kappertjes. Ze zijn klaar als ze een beetje kleur krijgen en open gaan. Laat op een stukje keukenrol uitlekken en zet daarna opzij tot gebruik.
- Warm de oven voor op 180°C. Rol de boterhammen zo plat mogelijk met een deegroller. Steek er kleine rondjes uit (ø2,5 cm) of snij kleine vierkantjes (2x2cm). Leg ze op een bakplaat, strijk in met een beetje olie en strooi er wat peper er zout over. Bak 5 minuten in de oven, laat afkoelen, en leg de croutons dan in een luchtdicht bakje opzij tot gebruik.
- Was de tomaatjes, halveer en snij de zaadlijsten eruit. Zet apart tot gebruik.
- Snij 2 ansjovisfilets in kleine stukjes. Zet apart tot gebruik.
Opmaken van het bord
- Schep met een lepel de tonijnmayonaise op een bord en maak een streep over de lengte van het bord. Leg hier een paar plakjes fricandeau op.
- Steek er een paar stukjes van de croutons tussen en verdeel de tomaatjes eroverheen.
- Garneer verder met de gefrituurde kappertjes, de stukjes ansjovisfilets en de kiemgroente.
Niet alles hoeft op het bord. Wat je overhoudt is de dag erna ook nog superlekker. Maar je kan de rest ook gewoon nog op tafel zetten als iedereen zijn bord leeg heeft. Grote kans dat de rest dan alsnog op gaat. Eet smakelijk!