Lekker
De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 22
Crêpes Suzettes met zelfgemaakt ijs
Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke kerst!
Nagerecht
Crêpes Suzettes is echt een heerlijk toetje. Dunne crêpes met sinaasappelsaus en ijs. Jammie! In dit recept leg ik uit hoe je heerlijk ijs kan maken zonder ijsmachine en waar je maar twee ingrediënten voor nodig hebt. Als dat geen feest is. En dit dessert wordt helemaal feestelijk als je het flambeert bij het serveren.
Ik laat dat in dit recept achterwege, omdat ik ijsrolletjes gebruik. Maar als je ze op de authentieke manier maakt (dus crêpes en ijs apart), dan is het natuurlijk enorm leuk om de pan met flensjes én saus gewoon op tafel te zetten en die dan aan tafel te flamberen.
Dit heb je nodig
Recept voor 4 personen
Voor de crêpes
- 330 ml melk
- 35 gram boter (gesmolten)
- Snuf zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram bloem
- 4 eieren
- Plastic huishoudfolie
Voor het ijs
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk (blikje van 397 gram)
Voor de sinaasappelsaus
- 2 sinaasappels
- 1 citroen
- 80 gram suiker
- 2 el water
- 80 gram roomboter
- 200 ml sinaasappelsap of tropische vruchtensap (dit geeft een mooiere kleur)
- 2 el likeur (optioneel: sinaasappellikeur, ook grand manier is erg lekker hierin)
- Munt (voor garnering)
Zo maak je het
Maak de crêpes met ijs rolletjes minimaal één dag van tevoren en begin dan in de ochtend. Het kan een paar dagen eerder, want de rolletjes worden toch ingevroren. Deze kunnen dan vlak voordat je aan het dessert wilt beginnen uit de vriezer worden gehaald.
Het ijs
- Om het ijs te maken, doe je de slagroom en de gecondenseerde melk in een beslagkom en klop je deze stijf. Dit duurt wel even, dus als je een staande mixer hebt, zou ik deze zeker gebruiken.
- Schep het daarna in een platte plastic bak mét deksel (met een inhoud van 1 liter) en zet in de vriezer. Je hoeft er niet tussendoor in te roeren of wat dan ook. Gewoon rustig laten staan.
De crêpes
- Doe de bloem, het zout en de vanillesuiker in een kom en roer door.
- Voeg het ei toe en roer door tot een homogene massa.
- Voeg dan in delen de melk toe en mix met een garde tot een klontvrij beslag.
- Voeg als laatste de gesmolten boter toe, roer door, en laat het beslag een half uurtje in de koelkast rusten.
- Bak daarna dunne en niet al te grote crêpes. Met dit recept zou je er in ieder geval 8 moeten kunnen bakken, en heb je ook nog wat over voor de befaamde ‘de 1e mislukt altijd’ versie en de ‘ik moet toch echt even voorproeven’ versie.
- Laat de crêpes afkoelen.
Samenstellen van de crêpes rolletjes
- Na een uurtje of 5 zou het ijs redelijk hard moeten zijn. Controleer even of dit inderdaad zo is. Het is nog niet zo hard als normaal ijs, en dat moet ook niet, want anders zijn de rolletjes lastig te maken.
- Laat het ijs nog heel even in de vriezer staan, en begin met het klaarzetten voor de rolletjes.
- Scheur 8 stukken plastic folie af en leg op ieder stuk folie een crêpe.
- Haal dan het ijs uit de vriezer en schep met een lepel in het midden van de crêpe over de hele diagonaal wat ijs. Zorg dat het overal ongeveer even dik is, en rol daarna op tot een mooie rol.
- Wikkel de rol strak in de folie en leg de rol direct in de vriezer, voordat je verder gaat met de volgende (of anders in ieder geval even in de koelkast).
- Als het ijs tussendoor te zacht wordt, leg de bak dan terug in de vriezer en ga na een uurtje weer verder.
- Als alle rolletjes zijn gemaakt, doe deze dan nog even over in een plastic bak of in een diepvrieszak. Dan droogt de crêpe niet uit in de vriezer.
Op de dag zelf
- Zorg dat je overdag de sinaasappel vast klaar zet. Boen 1 sinaasappel schoon en haal er met een dunschiller een paar reepjes schil vanaf. Leg deze apart; deze heb je nodig voor de saus.
- Snij vervolgens de resterende schil dik van de sinaasappel af zodat je geen wit meer ziet. Haal vervolgens de partjes met een scherp mesje tussen de velletjes uit. Leg de partjes apart tot gebruik.
- De saus maak je op het moment dat je het dessert wil gaan serveren. Doe de suiker en het water in een grote koekenpan en verwarm deze tot een karamel. Als de kleur mooi lichtbruin van kleur is, voeg dan de boter toe.
- Voeg vervolgens het sinaasappelsap toe, het sap van ½ citroen, de sinaasappelschilletjes en optioneel ook de likeur en laat een paar minuten inkoken. Eventueel kan je een papje van maïzena maken (1 el maïzena met 1 eetlepel van de saus mengen) en dat in delen toevoegen totdat de saus dik genoeg is.
- Haal dan de crêpes rolletjes uit de vriezer. Haal deze uit de folie en leg in de koekenpan zodat de crêpes warm worden en de saus opnemen. Niet te lang, want het ijs moet natuurlijk niet smelten. Leg de crêpes dan op borden, schep er saus overheen en garneer met de partjes sinaasappel. Nog een paar blaadjes munt erbij voor de kleur en dan eet smakelijk!
Natuurlijk is er ook een snelle versie. Bak vooraf de crêpes (kan natuurlijk ook gewoon met kant en klaar pannenkoekenmeel, maar voeg daar dan een ei en wat extra melk aan toe zodat het wat vloeibaarder wordt) en vouw deze in vieren en leg apart. ’s Avonds als het tijd is voor het dessert, haal je het ijs vast uit de vriezer en maak je de saus. Een simpele versie van de saus maak je door de karamel over te slaan. Begin dan met de boter smelten in de pan en dan poedersuiker toe te voegen in plaats van gewone suiker. Volg daarna gewoon de rest van de stappen. Als je de saus gemaakt hebt, leg je de crêpes erin en schep je wat saus eroverheen. Leg de crêpes dan op borden, schep er nog wat saus overheen, garneer met partjes sinaasappel en wat blaadjes munt en serveer met een bolletje ijs erbij. Eet lekker!