Lekker
De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 5
Lamsrack met kruidenkorst en kaastuille
Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!
Hoofdgerecht
Voor de echte carnivoren in mijn gezin, is het een feestje als ik lamsracks maak. Waar manlief en ik al lang fan waren, heeft zoon zich inmiddels ook aangesloten bij de fanclub. Dochter is eerder een herbivoor, dus aan haar is dit niet besteed. Zij heeft dan wel weer ultiem genoten van de zalm en croûte die eerder in deze adventskalender al langs kwam.
Voor ieder wat wils dus. Deze lamsrack kan ook weer uitstekend van tevoren worden klaargemaakt en heb je binnen een half uur in de koelkast staan. ’s Avonds dan alleen nog maar in de oven en klaar. Goed nieuws dus, want dan is er én alle tijd om je mooiste kerstoutfit aan te trekken, én ook alle tijd om samen met het gezin (en hopelijk een paar gasten) van het diner te kunnen genieten.
Dit heb je nodig
(Recept voor 4 personen)
- 2 lamsracks: reken per persoon op zo’n 3 ribbetjes, met 2 racks kom je dan meestal wel uit
- 100 gram roomboter
- 2 grote knoflookteentjes
- 1 citroen
- 15 gram verse tijm
- 15 gram verse salie
- 30 gram verse munt
- 40 gram Panko (Japanse broodkruim)
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas (voor de kaastuille)
Verder heb je ook een vleesthermometer nodig.
Zo maak je het
- Maak, indien nodig, de lamsracks schoon. Wrijf ze in met peper, zout en olijfolie.
- Doe 25 gram roomboter in de pan en bak de lamsracks in een paar minuten rondom bruin. Leg ze daarna in een ingevette ovenschaal (vleeskant boven). Doe aluminiumfolie om de botjes heen, zodat deze dadelijk niet te donker worden.
- Doe de knoflook, rasp van ½ citroen, tijm, salie en munt in een blender en blend tot een massa.
- Smelt de rest van de boter, voeg deze toe en blend vervolgens verder tot een gladde massa.
- Voeg peper, zout en de panko toe en roer goed door.
- Schep het kruidenmengsel daarna op de vleeskant van de racks en druk goed aan. Zet eventueel koel weg tot gebruik.
- Haal de ovenschaal tenminste een half uur voordat het de oven in moet, uit de koelkast en laat op het aanrecht op temperatuur komen. Zet de oven vast aan op 180°C.
- Steek een vleesthermometer in een van de lamsracks en zet de ovenschaal in de oven.
- De lamsracks zijn goed als de kerntemperatuur 55°C is (dan is het vlees rosé). Het is niet exact te zeggen hoeveel tijd dat kost. Als je de lamsracks braadt en direct daarna in de oven zet, zal het een minuut of 15 zijn. Als het vlees uit de koelkast komt duurt het zeker wat langer, voordat de kerntemperatuur van 55°C is bereikt. Reken op een half uur.
- Haal de lamsracks uit de oven als de kerntemperatuur goed is en laat de lamsracks daarna nog 10 minuten rusten op een plank met een stuk aluminiumfolie eroverheen.
- Snij de ribbetjes los van elkaar en serveer deze per bord of op een mooie grote schaal. Schep wat van de kruidenkorst eroverheen.
Mocht je al dat ‘groenvoer’ nou niet zo zien zitten, dan kan je het ook prima weglaten. Strijk dan voordat je de lamsrack in de oven zet nog wat olie over het vlees en knijp er een teentje knoflook over uit. Staat iets minder gezellig op de schaal, want dat groen geeft een leuk kleurtje. Maar hé, het gaat ‘m toch vooral om het samen genieten en lekker eten. Je kan het altijd nog versieren met een takje kerstgroen!
Kaastuille
Bij deze racks met kruidenkorst is een kaastuille een leuke én lekkere garnering.
Als je het vlees uit de oven haalt, laat de oven dan aan staan (kan ook van tevoren). Leg op een vel bakpapier 8 kleine hoopjes geraspte kaas en spreidt ze een beetje uit tot kleine cirkels. Bak 8-10 minuten totdat ze goudbruin zijn. Daarna een minuutje of 2 hard laten worden. Leg deze tussen de ribbetjes.