Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 9

Mascarponeroom met coulis en cantuccini

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!

Dessert

Dit is zo ongeveer het makkelijkste dessert wat er is. Voorbereiding is zo gedaan en het staat binnen een minuut op tafel. Je zou het niet zeggen als je de foto ziet, maar het is echt waar. En na een lang diner ben je als chef misschien ook wel een beetje klaar met in de keuken staan. Wat is er dan makkelijker en leuker dan alle componenten los op tafel te leggen en iedereen gewoon zijn eigen dessert te laten samenstellen?

Dan mag het zo groot of zo klein zijn als je zelf wilt, je kan er een kunstwerk van maken of gewoon alles op elkaar stapelen. Het maakt niet uit, alles is goed. En als chef kan je dan zelf heerlijk rustig achterover leunen en, met een dessertwijntje in je handen, genieten van een geslaagde avond.

Dit heb je nodig

Recept voor 8 personen (of voor 4 personen, dan heb je 2 dagen op rij een lekker toetje)

Voor de mascarponeroom:

  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 20 gram poedersuiker (als je een zoetekauw bent, dan kan je er ook iets meer in doen)

Voor de coulis:

  • 250 gram bevroren of vers fruit (in dit recept gebruik ik een mix van rood fruit)
  • 2 el water
  • 2 el suiker
  • 1 citroen

Voor de garnering:

  • Fruit (frambozen, bramen, aalbessen, aardbeien, blauwe bessen, wat je wilt)
  • Cantuccini (gewoon een zak uit de winkel of natuurlijk deze heerlijke zelfgemaakte volkoren cantuccini)
  • Munt (optioneel)
  • Sprinkles (zeker doen als er kinderen mee eten!)

Verder heb je nog een spuitzak met een kartel spuitmondje nodig, als je het bord mooi wilt kunnen opmaken.

Zo maak je het

Coulis

  • Voor de coulis doe je het fruit, de rasp van ½ citroen, het sap van ½ citroen, de suiker en het water in een steelpan. Breng het aan de kook en laat vervolgens een kwartier zachtjes doorkoken. Pas op dat het niet droog kookt. Voeg anders nog een klein beetje water toe.
  • Doe het mengsel vervolgens in een blender en blend totdat het een glad mengsel wordt. Dit kan ook met een staafmixer. 
  • Proef de coulis en kijk of het nog wat zoet (suiker) of fris/zuur (citroen) nodig heeft. Voeg eventueel naar smaak nog toe.
  • Je kan ervoor kiezen om het mengsel nog door een zeef heen te drukken, omdat er nog pitjes van bijvoorbeeld de frambozen in kunnen zitten. Dit is kwestie van eigen voorkeur. Vind je het mondgevoel bij het proeven niet fijn, doe het dan nog even door de zeef. Maar anders gewoon laten zoals het is. 
  • Als het goed is, is de coulis nu behoorlijk dik. Als je een klein schepje op een bord doet, dan loopt het vrijwel niet uit. Als het echt nog te vloeibaar is, laat het dan nog een paar minuten koken, totdat het dikker is.
  • Zet de coulis daarna afgedekt en koel weg.

Mascarponeroom

  • De mascarpone roer je in een kom voorzichtig los samen met de poedersuiker, bij voorkeur met een spatel. Gebruik in ieder geval geen garde. Als de mascarpone teveel losgeklopt is, wordt deze te vloeibaar en dit stijft naderhand niet goed meer op. 
  • Klop de slagroom stijf.
  • Doe ¼ van de opgeklopte slagroom erbij en roer deze door de mascarpone, totdat het een glad mengsel wordt. Herhaal dit nog 3 keer. 
  • Als je een spuitzak gaat gebruiken (weet dat je je gasten er blij mee maakt; die vinden dat vaak best leuk om zelf zo’n spuitzak te gebruiken), dan is het handig om de mascarponeroom nu al direct daarin te doen. Vergeet niet om het spuitmondje eerst in de spuitzak te doen. Door de zak dan boven het spuitmondje een paar slagen te draaien, voorkom je dat de mascarpone room er al uit kan. Je kan er ook een klein klemmetje op zetten. Leg koel weg tot gebruik.

Garnering

  • Maak, waar nodig, het fruit schoon en pluk vast blaadjes van de munt (rol de muntblaadjes in een vochtig vel keukenrol, dan blijft het vers)
  • Maal/hak een deel van de cantuccini tot koekkruim (niet te fijn; het mag zeker nog wat grotere stukjes hebben)

Als het tijd is voor het dessert is het alleen nog een kwestie van mascarponeroom, de coulis, en alles voor de garnering op tafel te zetten. Eet smakelijk.

Eton mess variant

Mocht je toch liever het dessert kant en klaar uit willen serveren, maar niet al die borden nog apart willen opmaken, dan kan je altijd ook nog de ‘Eton mess’ versie maken. Doe dan in een recht, breed en niet al te hoog glas, bijvoorbeeld een whiskyglas, eerst een laagje koekkruim, dan wat coulis, een laagje mascarpone room, en herhaal dit nog een keer. Doe dan bovenop de mascarponeroom nog wat coulis en garneer met wat fruit en een blaadje munt. Dit kan afgedekt in de koelkast blijven tot gebruik. 

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top