Lekker
Taartje van de maand
De ultieme slagroomtaart
Ieders lievelingstaart?
Waar je met andere soorten taart niet iedereen blij kan maken, geldt voor de slagroomtaart dat eigenlijk iedereen die wel lekker vindt. Al is er natuurlijk wel verschil in smaak, want niet iedereen is liefhebber van de nootjes of het amandelschaafsel aan de zijkant van de taart. En voor sommigen mag er best de dubbele hoeveelheid slagroom op. Daar is maar één oplossing voor. De ultieme slagroomtaart maak je dan natuurlijk gewoon zelf.
Gewoon lekker makkelijk doen
En natuurlijk mag het allemaal best een beetje makkelijk. Een slagroomtaart hoeft geen kunstwerk te worden. Het is comfort-food en je wilt er vooral snel je vork in kunnen zetten. In dit recept gebruik ik dan ook ‘gewoon’ een bakmix voor de biscuit. Het smaakverschil is namelijk niet zó groot en een bakmix is behoorlijk fail-proof, terwijl het bij een zelfgemaakte biscuit toch nog wel eens mis kan gaan.
Dit heb je nodig
Het recept is voor een rechthoekige taart (formaat cake bakvorm) of rond (bakvorm Ø 18 cm).
- 0,5 pak basismix voor biscuittaart (ik gebruikte die van Dr. Oetker)
- 2 eieren L/XL (~120 gram)
- 75 ml water
- 75 gram suiker
- 4 el jam (vaak wordt aardbeienjam gebruikt, maar een andere smaak kan ook prima)
- 500 ml slagroom (voor een taart met veel slagroom)
- vers fruit (naar eigen smaak)
- 25 ml likeur of siroop (bijv. van Monin), of extract met een smaakje
- 1 zakje klopfix/slagroomversteviger
- Optioneel: nougatine, amandelschaafsel, chocoladekrullen voor garnering van de zijkant
Zo maak je het
Als je hier tijd voor hebt, maak de taart dan een dag van tevoren. Dan kunnen de smaken goed intrekken. Als je die tijd niet hebt, is er geen man overboord. Uit ervaring weet ik dat de taart óók gewoon heel lekker is als je om 8.30u de biscuit de oven in schuift en je om 10.30u aan de koffie met taart zit!
- Verwarm de oven voor volgens de gebruiksaanwijzing van de biscuittaart.
- Maak de biscuit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voor mijn biscuittaart was het als volgt: Doe de helft van de mix, de 2 eieren en 25 ml water in een beslagkom en mix 1 minuut op lage snelheid totdat het goed gemengd is. Gebruik na die minuut een spatel om de randen en de bodem van de kom even schoon te maken. Mix daarna nog 5 minuten op de hoogste stand tot een luchtig beslag.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je de biscuit makkelijk uit de vorm krijgt.
- Doe het beslag in de bakvorm en strijk een beetje glad. Bak daarna in 30-40 minuten gaar. Je kan dit checken door een satéprikker in de biscuit te steken en als deze er schoon en droog uit komt, dan is je biscuit klaar. Je kan ook zachtjes drukken op de biscuit. Als deze terugveert is het gaar.
- Haal de biscuit na 10 minuten uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster.
- Maak dan de trempreersiroop door 50 ml water en 50 gram suiker aan de kook te brengen. Zet opzij zodra de suiker is opgelost. Breng op smaak met 25 ml likeur of siroop, of wat druppels extract naar keuze. Ik gebruik zelf vaak amandelsiroop.
- Klop de slagroom stijf met 25 gram suiker en de klopfix. Doe deze over in een spuitzak en leg koel weg tot gebruik.
- Snijd de taart zodra deze is afgekoeld in 3 plakken.
- Bestrijk de onderste plak met 2 el jam en spuit er een laag slagroom op. Snijd wat van het fruit in kleine stukjes en verdeel over de taart.
- Leg de middelste plak erbovenop en strijk deze in met trempreersiroop (royaal aanbrengen!). Doe ook hier jam, slagroom en in kleine stukjes fruit gesneden op.
- Bestrijk de binnenkant van de bovenste laag met trempreersiroop en plaats vervolgens op de taart.
- Ook de bovenkant van de taart kan worden ingestreken met de trempreersiroop.
- Smeer de taart nu rondom in met slagroom en bekleed de zijkanten eventueel met de garnering.
- Spuit wat toeven op de taart en versier met het resterende fruit. Vlak voor het serveren kan je er eventueel nog wat poedersuiker overheen strooien.
Eet smakelijk!
Tip: ik maakte een kleine taart en had daarvoor maar een half pak van de basismix nodig. Op de verpakking van de basismix staat welk formaat bakvorm je nodig hebt. Voor Dr. Oetker is dat een vorm van Ø 24 cm). Als je 2 kleine vormen hebt, kan je ook al het beslag maken en dan de vormen tegelijk (!) in de oven doen. Dan kan je daarna 1 biscuit prima invriezen; heb je die vast klaar liggen voor de volgende keer dat je trek hebt in slagroomtaart!