Column
Masterclass van de meester
Vroeger, toen er nog geen Corona bestond, ging ik regelmatig naar wijngebieden. Op bezoek bij producenten. Of ik ging naar proeverijen en masterclasses in eigen stad. Op een dag werd ik uitgenodigd voor een masterclass van Florent Baumard van Domaine des Baumard. Aanleiding was de presentatie van zijn nieuwe oogst van een van zijn topwijnen ‘Clos du Papillon’, vernoemd naar de vorm van de wijngaard, die op een vlinder lijkt. Toevallig uit het geboortejaar van mijn zoon: 2015.
Florent is een bescheiden man, maar een excentrieke wijnmaker. Hij wordt gezien als een pionier en een toonaangevende visionair. Dit is een van de absolute topproducenten van de Loire. Maar hij is ook een enfant terrible op het gebied van wetgeving. De lokale appellatie kan zijn bloed wel drinken. Kortom: ik wist genoeg en was van de partij.
Druiven van vóór mijn geboorte
Florent maakt alle soorten wijn. Mousserend, wit, rosé, rood en zelfs zoet. En dan niet zo maar een zoete wijn die wordt gedronken door Mien uit Assen. Nee! Edelzoet, die zich kan meten met de beste zoete wijnen ter wereld. En tijdens de masterclass mocht je zelf kiezen met welke zoete wijn van Baumard je wilde eindigen.
Ik had al een recente vintage van zijn zoete wijn geproefd, maar zag op de kaart dat je zeer ver terug kon in de tijd. Er was zelfs een wijn uit 1976: nota bene het geboortejaar van mijn twee jaar oudere broer. Ik stond op het punt om een wijn te proeven die was gemaakt van druiven, die waren geoogst vóór mijn eigen geboorte.
Belangrijke les
Als ik zeg dat de wijn over the top was, op zijn retour was, of dat het beste er wel van af was, dan druk ik me nog eufemistisch uit. Wat ik in het glas had was een wijn waar bijna niets meer van over was. Florent stond aan mijn tafel en vroeg me wat ik er van vond. Eerlijk vertelde ik hem dat deze wijn het punt van genieten voor mij al lang had gepasseerd.
Op dat moment leerde Florent me een belangrijke les. Hij zei dat hij zijn wijnen vergelijkt met mensen. Een jonge wijn kan schreeuwerig, vermoeiend en direct zijn. Terwijl een wijn die perfect op dronk is, gedistingeerd en volwassen is, en veel meer te vertellen heeft. ‘Maar hoe zit het dan met deze oude wijn? Daar is het beste toch van af?’ vroeg ik me hardop af. Dat klopt, zei Florent. Hij doet niet meer zo veel. Misschien kan je er ook niet meer van genieten. Maar deze wijn herinnert mij weer even aan het oogstjaar 1976 en het lange leven dat de wijn heeft gehad. En eerlijk is eerlijk: hij was er nog wel…
Titelfoto: Yulia – Pexels
Meer over Bas
Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij normaalgesproken zijn hond Max uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de schrijver van Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is.