Lekker
Recept van de week
Het snelste fruitbrood ever!
Zonder geploeter en gezweet toch een schitterend en heerlijk brood. Wat wil je nog meer.
Brood is heilig
Mijn zomers breng ik grotendeels door in het familiehuis van mijn Franse partner. Het is daar een komen en gaan van familie en vrienden die komen logeren en natuurlijk blijven eten. Fransen zijn echte brood eters.
Ze ontbijten vaak met toast, eten hompen brood bij de lunch om het nat van de salade van hun bord te vegen en bij het diner worden er tussen iedere hap stukken brood verorberd. Om de meters baguette die de kaas vergezellen na het diner niet te vergeten.
Noodgeval
Vorige week, na een avondje flink tafelen met een grote groep, kwam ik erachter dat er voor de volgende ochtend niet genoeg brood was. Gelukkig hebben we een goed gevulde voorraadkast met alle basics erin en kende ik dit recept om super snel een brood te maken dat altijd lukt. Mijn ticket naar succes.
Wakker worden in een bakkerij
De volgende ochtend ben ik de keuken in gedoken om brood te bakken. Terwijl het in de oven stond, ben ik gaan douchen en toen ik terug in de keuken kwam, zat iedereen verwachtingsvol aan de keukentafel met de blik op de oven gericht. Ze waren wakker geworden door de geweldige geur van vers gebakken brood. Na het ontbijt was er geen kruimel meer over, ik kon dus alsnog naar de bakker om brood voor de volgende maaltijd te kopen.
Dit heb je nodig
- 500 gram bloem
- 1 tl zout
- 1 tl baksoda (bakpoeder)
- 2 eetlepels suiker
- 100 gram rozijnen of ander gedroogd fruit
- 100 gram gehakte walnoten
- zest ( geraspte schil) van 1 citroen en 1 sinaasappel
- 50 gram plantaardige olie
- 400 ml karnemelk
Zo maak je het
- oven voorverwarmen op 220 graden
- bakplaat met bakpapier bekleden
- alle droge ingrediënten in een grote kom doen
- kuiltje in het middel maken
- olie en karnemelk in het kuiltje gieten
- snel mengen met een spatel
- met je handen een bal vormen en op bakplaat leggen
- bal platdrukken totdat een cirkel ontstaat van 25 à 30 cm doorsnede
- met een groot mes diep insnijden zodat je 8 “taartpunten” hebt
- 30 minuten in de oven
Makkelijk te maken en heerlijk met roomboter.