Lekker
Taartje van de maand
Tarte Bourdaloue (taart met peren)
Vaak maak ik taart op basis van wat ik in huis heb. Ik heb dan ineens gewoon veel zin om te gaan bakken, maar wil er dan eigenlijk niet het huis voor uit. Basisingrediënten heb ik eigenlijk altijd wel op voorraad, dus meestal vind ik wel iets. Zo ook deze keer. Er lagen nog de nodige peren in de koeling, dus op dat soort momenten is Google mijn beste vriend. Ik kwam verschillende recepten tegen van een tarte bourdaloue en heb van alles gecombineerd in 1 taart. Deze taart heeft een soort van crème brûlée laagje en daar ben ik gek op (dank je wel Rudolph!), gepocheerde peren (dank je wel Rutger!) en mijn eigen standaard recept voor de bodem (tartelette bodem).
Dit heb je nodig
(voor 1 taart – 23/24 cm)
Voor het deeg
- 125 gram bloem
- 15 gram amandelmeel
- 45 gram poedersuiker
- 60 gram boter
- 0,5 ei
- snufje zout
Voor de frangipane
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram suiker
- 70 gram boter
- 1 ei
Voor de gepocheerde peren
- 3 peren
- 700 ml water
- 200 gram suiker
- 0,5 vanillestokje
Voor de crème vulling
- 125 gram slagroom
- 20 gram suiker
- 1 ei
- 0,5 vanillestokje
Voor de garnering
- geschaafde amandelen
- abrikozenjam
Zo maak je het
- Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit kort door tot een samenhangend deeg. Druk het deeg plat tot een dikke plak en leg deze een half uur in plastic folie gewikkeld in de koelkast.
- Volgende stap is het pocheren van de peren. Zet het water op met de suiker en het opengesneden vanillestokje (merg hoeft er niet uit) en breng aan de kook. Schil de peren, halveer ze en haal het klokhuis eruit. Leg de peren in het kokende suikerwater en laat op laag vuur een kwartier staan. Haal de peren er daarna uit en laat ze uitlekken.
- Vet de bakvorm goed in met boter of met bakspray. Rol de plak deeg uit tot een plak die groot genoeg is voor de vorm. Dit gaat het makkelijkst door het deeg in een plastic zip-lock zak te doen of tussen 2 vellen bakpapier te leggen en dan uit te rollen. Haal dan 1 kant van het plastic/bakpapier eraf en leg die kant op de vorm. Haal dan het andere deel van het plastic/bakpapier eraf en druk het deeg goed aan in de vorm. Vouw overhangend deeg gewoon terug naar binnen en druk aan; dan wordt de rand wat steviger. Prik gaatjes in de bodem. Zet de vorm daarna even kort in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 170C.
- Maak dan de frangipane door amandelmeel en suiker goed te mengen en vervolgens de boter en het ei erdoorheen te mixen. Dit gaat het makkelijkst in een kleine keukenmachine, maar gewoon in een kom mixen kan ook.
- Haal de vorm uit de vriezer en verdeel de frangipane over de bodem. Bak dit 15 minuten in de oven.
- Ga in de tussentijd met de vulling aan de slag. Snijd elke peer in kleine plakjes, maar zorg dat je de peer in zijn vorm houdt.
- Maak intussen ook de crème vulling door de room, suiker, merg van het vanillestokje en het ei even goed te mengen.
- Haal de taart uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen. Laat de oven wel aan staan. Leg daarna de peren er voorzichtig op, met de brede kant naar de rand toe. Dit gaat het makkelijkst met een paletmes (of anders een broodmes) want daarmee kan je de halve peer optillen en op het deeg leggen. Duw de plakjes daarna voorzichtig naar de rand toe.
- Giet vervolgens het roommengsel er voorzichtig overheen totdat de taart tot net onder de rand gevuld is.
- Bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin.
- Rooster wat geschaafde amandel en verwarm de abrikozenjam met 1 el water (niet laten koken, alleen verwarmen totdat de jam wat vloeibaarder is).
- Zodra de taart uit de oven is, direct met een kwastje de jam op de taart smeren en de amandel langs de rand strooien.
- Laat de taart afkoelen en strooi er vlak voor het serveren eventueel nog wat poedersuiker overheen.
Eet smakelijk!