Lekker
Vakantie in een glas: de lekkerste zelfgemaakte sangria
Het is heerlijk zomers weer, en dat mag best gevierd worden. Hoe we dat gaan vieren? Dat doen we natuurlijk met het meest zomerse drankje ooit: sangria. Of zoals ik het altijd noem: vakantie in een glas. Zo’n heerlijk zoet Spaans/Portugees drankje is stukken goedkoper dan een ticket naar een of ander tropisch oord, maar minstens zo effectief voor dat instant vakantiegevoel. Het allerbeste aan overheerlijke sangria? Het is supermakkelijk om zelf te maken.
Spoedcursus sangria
Voordat we beginnen, moeten we natuurlijk eerst over enige basiskennis van sangria beschikken. Waar komt sangria vandaan? Over de ware roots van sangria is wat onenigheid, maar de meeste mensen menen dat sangria haar oorsprong vond ergens rond de 18eeeuw in de Britse koloniën. Door de Britten belandde sangria in Spanje en Portugal, waar het al snel uitgroeide tot het geliefde culinaire fenomeen dat het nu is. De naam ‘sangria’ is afgeleid van het Spaanse sangre, wat ‘bloed’ betekent, als een verwijzing naar de prachtige dieprode kleur van sangria.
In Spanje is het overigens onmogelijk om sangria per glas te bestellen: je bestelt het per karaf, alles of niets. Dit komt omdat het bedoeld is om te delen. Het is dus (ook met het oog op een kater de volgende ochtend) niet de bedoeling de hele karaf in je eentje leeg te slurpen. Nodig dus gerust je vrienden en familie uit om je zelfgemaakte sangria te komen proeven. Met gezelligheid hou je de traditie juist in ere.
Recept voor klassieke sangria
Dan nu het moment waar we allemaal op hebben gewacht: het klassieke sangria recept. De meest bekende en zodoende de meest standaard variant van sangria is die met rode wijn, daarom wordt deze variant beschouwd als de klassieke sangria. Het enige echte klassieke sangria recept bestaat echter niet. Er zijn talloze variaties en familierecepten. Daarom houden we de instructies en ingrediënten algemeen: zo kun je zelf naar hartenlust variëren en je eigen favoriete recept vinden. Salud!
Ingrediënten
Eén liter rode wijn
Voor lekkere sangria hoef je niet af te dalen naar je wijnkelder om daar met pijn in het hart de duurste fles uit het rek te trekken. In Spanje gebruikt men vaak de goedkoopste wijn die op dat moment voorhanden is, ongeacht de druif of de regio. Voor een alcoholvrije variant is druivensap een prima alternatief.
Eén liter koolzuurhoudende drank
Dit is een kwestie van smaak: de een zweert bij Spa Rood, de ander gebruikt liever citroensoda of sinas. Zolang er maar koolzuur inzit en het non-alcoholisch is.
Eén koffiekopje brandy of cognac
Brandy en cognac zijn de favoriete opties voor de sterke drank in de sangria: andere sterke dranken zijn vaak te overheersend. Liever een lichtere sangria? Dan kan deze stap overgeslagen worden.
Vers gesneden fruit
Sangria is geen sangria zonder een flinke dosis vers fruit. Het is echter niet aan te raden om de hele fruitmand om te kieperen in de kan: zacht fruit zoals banaan kan beter vermeden worden, dan krijg je namelijk een zompige zooi (ik spreek helaas uit ervaring). Welk fruit dan wel? Denk aan sinaasappel, citroen, appel, perzik, ananas, en mango. Met name de sinaasappel, appel en perzik mogen niet ontbreken.
IJsblokjes
Voeg bij het serveren ijsblokjes en eventueel wat munt toe voor een extra frisse en verkoelende smaakervaring.
Bereidingswijze
Snij het fruit en gooi het in de kan. Voeg hierna de wijn, de sterke drank en de koolzuurhoudende drank toe (in die volgorde). Voeg eventueel een klein beetje suiker en/of honing toe. Het beste kan je de sangria dan een nachtje in de koelkast laten staan, zodat alles goed kan mengen en het zoeter en fruitiger wordt. Kan je echt niet wachten? Probeer het dan op z’n minst twee uur in de koelkast te laten rusten.
Genieten maar!