Goed Nieuws op Social Meda
Koffiedik

Lekker

Van koffiedik naar duurzame koffielikeur

En ook nog eens FairChain

in Nederland houden we wel van een bakkie pleur. We drinken een slordige 50 miljoen koppen per dag. In de avond moeten we het gebruik ervan matigen, want anders liggen we te stuiteren in bed. Maar kun je niet genoeg krijgen van die koffiesmaak? Goed nieuws: afgelopen week bracht Dik & Schil een lekker, winters slaapmutsje op de markt. “Bakkie Pleur koffielikeur” is gemaakt van koffiedik afkomstig uit de (lokale) horeca. Een duurzame én circulaire likeur dus.

Koffiedik: een veelzijdige grondstof

Dat je met koffiedik van alles kan, lieten we jullie eerder in dit artikel al weten. Notitieblokjes, plantenpotten, mokken, briketten. Van koffiedik kunnen zelfs wandplaten en meubels gemaakt worden. En koffiedik is er genoeg. In Nederland ontstaat elk jaar maar liefst 300 miljoen kilo koffiedik. Dit wordt meestal weggegooid en vervolgens verbrand. Spijtig, want het is niet alleen een heel mooie en veelzijdige grondstof; koffiedik bevat ook nog steeds veel smaak.

Voor koffiedik is een tweede leven weggelegd, dachten de drie studenten Stijn, Branco en Luc. Zij ontmoetten elkaar tijdens de Minor Entrepreneurship aan de Universiteit van Amsterdam en deelden daarnaast een liefde voor de horeca. Bovendien ergerden zij zich eraan dat 30% van al ons eten en drinken in afval verandert, ondanks dat veel daarvan nog een hoop voedingsstoffen en smaak bevat. Zij sloegen de handen ineen en “Dik & Schil” was geboren.

Foto door Louis Hansel – Unsplash

Duurzaam, circulair en FairChain

De koffielikeur – die sinds afgelopen week te verkrijgen is – wordt uitsluitend gemaakt van koffiedik afkomstig uit de horeca. En helemaal in lijn met duurzaam ondernemen, halen zij deze zelf op met hun bakfiets.

Bovendien wordt alleen “Moyee Coffee” gebruikt. Dat is niet alleen koffie van hoge kwaliteit, maar het is ook ‘FairChain’. De overtreffende trap van FairTrade. Zo krijgen de boeren niet alleen een betere prijs voor hun bonen. Ook het branden en verpakken van de koffie gebeurt in het land van herkomst. Dit zorgt ervoor dat 50% van de waarde achterblijft in plaats van de huidige 10% (een cijfer waar wij wel van schrokken). Zo smaakt dat likeurtje helemaal lekker!

Ben je niet zo van de koffiesmaak? Eerder dit jaar bracht Dik & Schil de “Orangecello” uit, gemaakt van – je raadt het wellicht al – uit de horeca opgehaalde sinaasappelschillen. De likeuren zijn hier te verkrijgen en op de site van Dik & Schil vind je een aantal heerlijke cocktailrecepten. Proost!

Titelfoto door Tyler Nix – Unsplash

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top