Natuur
Hoezee, 1e klimaatneutrale zuivel in NL op de markt!
Arla Foods brengt de eerste klimaatneutrale zuivel op de Nederlandse markt. Dat gaat nog heel wat stappen verder dan CO2-neutrale producten, waarbij je alleen de CO2 vermindert of compenseert. En juist bij zuivel is het belangrijk om meer dan dat te doen. Want, CO2 is maar één van de broeikasgassen die vrijkomt. Zo is het aandeel van methaan – veroorzaakt door de spijsvertering van koeien – relatief groot. Maar hoe kun je nou het geboer en gescheet van koeien controleren? Kán zuivel wel klimaatneutraal zijn? (Spoiler alert: ja!)
Een grote uitdaging
Tijdens de productie van zuivel komen verschillende broeikasgassen vrij: CO2, lachgas en methaan.
- De CO2 komt vooral vrij door het verbranden van fossiele brandstoffen. Denk dan aan de landbouwmachines die de boeren gebruiken en het productieproces in de fabriek. Maar ook aan de verpakkingen en het transport.
- Lachgas komt vrij uit de bodem en mest.
- Methaan is verantwoordelijk voor maar liefst de helft van alle uitstoot op de boerderijen. Het ontstaat tijdens afbraakprocessen in de natuur, maar vooral ook door de spijsvertering van de koeien.
Het is dus best een uitdaging om op al deze vlakken de uitstoot te verminderen en al helemaal om het proces klimaatneutraal te krijgen. Maar de biologische melkveehouders van Arla werken er hard aan hun klimaatvoetafdruk te verkleinen.
Onder andere door elke jaar een uitgebreide klimaatcheck uit te laten voeren door de onafhankelijke organisatie Climate Neutral Group. Zij helpen organisaties hun klimaatimpact te verminderen. De boeren kunnen zo precies zien wat er al goed gaat. Maar ook wat er nog verbeterd kan worden op de boerderij.
Zuivere zuivel
De footprint van een biologische zuivelboer ligt sowieso al 54% lager doordat er per koe meer hectare weiland beschikbaar is. Verder gebruiken de boeren geen kunstmest en die hoeft dus ook niet geproduceerd te worden. Daarnaast staan de koeien meer in de wei. Daardoor hoeven minder landbouwmachines stalmest over het land uit te strooien en dat vermindert de uitstoot van diesel.
Omdat de koeien verder meer voer van eigen land eten (minimaal 60%) hoeft er ook minder voer geïmporteerd te worden. Dat scheelt weer in transport. En bovendien eten de koeien meer gras en minder maïs. Ook dit zorgt voor minder dieselgebruik voor het ploegen, zaaien, oogsten en hakken van maïs. Tot slot gebruiken de boeren alleen maar groene stroom zoals zonne-energie en windenergie.
Een stapje extra voor klimaatneutrale zuivel
Ook in de fabrieken van Arla wordt overigens gebruik gemaakt van groene stroom. Bovendien wordt voor het productieproces enkel biologisch gas gebruikt, dat ontstaat door de vergisting van plantaardig restafval. Op die manier gebruiken de fabrieken steeds minder fossiele brandstoffen. Verder zet Arla in op recyclebare verpakkingen, gemaakt van ongebleekt karton.
Boerende en ruftende koeien
Maar nogmaals: wat kun je doen aan de methaan die vrijkomt door al die boerende en winden latende koeien? Dat is inderdaad niet iets dat over 1 nacht ijs gaat en daarom kiest Arla ervoor om de broeikasgassen die zij nu nog wél uitstoten volledig te compenseren.
Dit doen zij door te investeren in gecertificeerde klimaatprojecten in Uganda (het aanplanten van bomen), Indonesië (behoud van bos dat zou worden gepakt voor palmolie plantages) en Brazilië (beschermen van de Amazone). Ook wordt er samengewerkt met lokale gemeenschappen om ze te helpen duurzame landbouwpraktijken te ontwikkelen.
De toekomst
De ambitie van Arla is dat in 2028 de biologische boerenbedrijven 30% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 2015. Om dat te bereiken, doen ze veel onderzoek. Naar hoe zij bijvoorbeeld al hun biologische krachtvoer in Europa kunnen kopen. Of de melk misschien elektrisch opgepompt kan worden. Hoe de graslanden meer CO2 kunnen opnemen. En in beter verteerbaar gras of ander voer, ligt misschien wel een oplossing voor al die gassen die uit al die magen (koeien hebben er vier) vrijkomen.
Goed nieuws om blij van te worden. Net zoals deze koeien, die er lustig op los hopsen, dansen en springen:
Titelfoto door Angelina Litvin – Unsplash