Slim
Ook wij moeten ons door kattenkruid rollen
Deze gewone plant blijkt een veelbelovend en natuurlijk anti-muggen middel
De gouden tip voor deze zomer: plant nu alvast wat kattenkruid, zodat je daar deze zomer je voordeel mee kunt doen. Want hoe vaak lig jij in de zomer wel niet wakker van dat irritante gezoem? Muggen die – als je na een uur gedraai dan tóch maar besluit het lampje aan te knippen – over de magische kwaliteit beschikken onzichtbaar te worden. Met kattenkruid behoren taferelen, waarbij je gewapend met krant of tijdschrift de strijd met dit vervloekte insect aan moet gaan, tot de verleden tijd. En met kattenkruid sla je – tenminste als je kattenliefhebber bent – meteen twee vliegen (of in dit geval muggen) in één klap: je bent niet alleen beschermd tegen muggen, maar je wordt ook onweerstaanbaar voor katten.
De euforische werking van kattenkruid
Muggen zijn niet alleen uitermate hinderlijk, ze spelen ook een rol in het verspreiden van ziektes zoals malaria, knokkelkoorts en zika. Je kunt je hiertegen beschermen door bijvoorbeeld het anti-muggen middel DEET te gebruiken. Nadeel: DEET is een behoorlijk chemisch goedje. Niet iets dat je teveel op je huid wil smeren. Maar bovendien zijn de insecticiden die DEET bevat ook schadelijk voor andere insectensoorten. Fijn dus dat er een natuurlijk alternatief is: kattenkruid.
Kattenkruid wordt vooral gebruikt in kattenspeelgoed en snoepjes. Door de hallucinerende werking ervan raakt de kat in een soort extase. Euforisch rollen ze op de grond, ze worden speels (soms ook een béétje fanatiek) en ze kunnen er geen genoeg van krijgen, zoals in onderstaande video ook is te zien (tekst loopt door onder video).
Maar kattenkruid staat al sinds de tijd van Plinius de Oudere (die rond 23-24 na Christus leefde) ook bekend om zijn krachtige, afstotende werking op insecten; in het bijzonder muggen. Recent onderzoek toont nu ook wetenschappelijk aan dat kattenkruid minstens zo effectief is als synthetische middelen zoals DEET. Maar waarom kattenkruid zo krachtig is, bleef lang onbekend. Tot anderhalve week geleden.
De wasabi receptor
Onderzoekers aan de Northwestern University in Illinois en de Lund University in Zweden hebben de onderliggende receptor gevonden, die de afkeer door muggen op het plantje verklaart. Zij ontdekten dat het actieve ingrediënt Nepetalactone de TRPA1 receptor activeert. Deze receptor staat ook wel bekend als de ‘wasabi-receptor’ (je kent die pittige nootjes waarvan je neus zo gaat prikken en lopen misschien wel).
Deze pijnreceptor neemt irriterende stoffen uit de omgeving waar en wordt aangetroffen bij tal van diersoorten. Van platwormen tot fruitvliegjes en muggen dus. Maar ook bij mensen. Het bijzondere van kattenkruid is dan ook dat de ‘wasabi-receptor’ niet actief wordt bij mensen. Dit maakt het dus een uitstekend alternatief voor de traditionele (synthetische) muggenbestrijdingsmiddelen.
De toegankelijkheid van kattenkruid kan grote gevolgen hebben in ontwikkelingslanden waar door muggen overgedragen ziekten een enorm probleem vormen. Onderzoeker Marco Gallio voegt daaraan toe dat je van planten afkomstige insectenwerende middelen, vaak tegen veel lagere kosten kunt maken en bovendien is het gemakkelijker te verkrijgen.
Kattenkruid is dus goed voor de beurs, gunstig voor het milieu, beter voor je gezondheid én voor katten wordt je er ook nog eens woest aantrekkelijk door!
Bron: EurekAlert
Titelfoto door Dorothea Oldani – Unsplash